Annons

Nästan var tredje gymnasieelev tar inte studenten

Kostnaden för att unga faller igenom utbildningssystemet är skyhög och de lever farligt, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S). 

”Vi har problem med avhoppen”, säger hon. 

Utbildningsminister Anna Ekström
Utbildningsminister Anna EkströmFoto:Jack Mikrut

Drygt 70.000 unga under 25 år varken studerar eller jobbar. I utanförskapsområden är situationen vanligare, vilket gör livschanserna sämre, enligt Gunnar Anderzon, utredare på SKR, Sveriges kommuner och regioner. 

”Man kan bli hänvisad till ekonomiskt bistånd och löper en ökad risk att hamna i missbruk och kriminalitet”, säger han.  

I grundskolan saknar nästan 16 procent av eleverna i nian behörighet till gymnasiet och de senaste åren har det varit 28 procent som inte tar gymnasieexamen inom fem år. 

”Det är klart att det är farligt”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). 

”För att klara sig bra i Sverige och på arbetsmarknaden är en fullgjord gymnasieutbildning nästan ett måste.”

Att barn som är födda i Sverige, men har föräldrar födda i ett annat land, har större risk att hamna i gruppen är ”väldigt bekymmersamt”, anser hon. En mer socialt integrerad skola är viktigt, enligt Anna Ekström, som vill se de bästa lärarna i de tuffaste skolorna och tror på språkförskolor följt av kartläggningar och stöd under tidiga skolår. 

En två år gammal rapport från Skandia visade att den samhällsekonomiska kostnaden för avhopparna i en årskull ungdomar är 53 miljarder kronor över ett yrkesliv. 

Kommunerna har ett aktivitetsansvar för unga under 20 år som inte går i skola eller jobbar. 

”Det handlar om handfast arbete för att se till att verkligen hålla kontakten med ungdomarna och deras föräldrar, att ta jobbiga diskussioner och att se till att skolor har något att erbjuda”, säger Anna Ekström 

Lagstiftningen har skärpts för att komma till rätta med skolfrånvaro, men tillämpas sällan medger hon. 

”Jag förstår om man vill lösa problemen tillsammans med familjen.”

”Det är lätt att skriva en lag på ett papper i Stockholm. Det är ofta mycket svårare att se till att den lagstiftningen leder till en bra undervisning, en bra vardag för elever ute i verkligheten”, säger hon.  

Nöjd är hon först när alla går ut med behörighet i grund- och gymnasieskolan. 

”Vi har problem med avhoppen i gymnasieskolan”, säger Anna Ekström som tror att folkhögskolor är en lösning, och fler timmar på introduktionsprogrammen. 

Sedan en tid finns yrkespaket för dem som inte klarar programmen med färre ämnen inriktade mot ett jobb. 

”Arbetsgivare som har stora problem med kompetensförsörjning måste också vara med och bidra med praktikplatser, men också vara en öppen arbetsplats där kraven inte är så höga att folk slås ut”, säger Anna Ekström. 

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?