Annons

Nästan klart med högre LO-pensioner – ”villkorat”

Lite i smyg har LO och Svenskt Näringsliv enats om högre tjänstepensioner.

Men bara under förutsättning att det tecknas ett längre, treårigt löneavtal i höst.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Inför årets stora lönerörelse ställde LO ett gemensamt krav på bättre tjänstepensioner för alla sina cirka 1,4 miljoner medlemmar, i realiteten de i dag allra yngsta. Annars skulle det inte bli några överenskommelser med arbetsgivarna om nya löneavtal, var budskapet.

Arbetarfacken vill att arbetsgivarna betalar in avgifter från 19 år, i stället för som i dag från 25 års ålder. Jämfört med tjänstemännen börjar man generellt sett jobba tidigare i arbetaryrken, och varför skulle inte de åren räknas, resonerar LO som vill ha upp nivåerna på pensionen.

I coronakrisens spår blåstes dock hela lönerörelsen av i mars och flyttades fram till i höst. Men i skymundan har nu LO och Svenskt Näringsliv enats i den underliggande pensionsfrågan, dock under förutsättning att parterna skriver under ett längre löneavtal i höst.

”Arbetsgivarna har villkorat det här med att den bara gäller om vi träffar löneavtal med en viss löptid”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som därmed flaggar för att inget är klart ännu.

För en LO-arbetare som tjänar 25.000 kronor i månaden och börjar jobba vid 19 års ålder och slutar vid 67 handlar det om 2.500 kronor mer i tjänstepension, enligt LO.

Detta genom att arbetsgivarna stegvis börjar betala in pensionspremier tidigare i arbetslivet än i dag. Första året sänks inbetalningen från 25 till 24 år, och därefter fortsätter det på samma vis, enligt överenskommelsen med Svenskt Näringsliv.

På samma vis ska inbetalningarna fortsätta till 67 år, i stället för som i dag, 65.

Men inget är gratis, arbetsgivarna vill ha kompensation för de extra kostnaderna. Enligt LO tas detta från löneutrymmet i storleksordningen 0,1 procent, lite olika beroende på yrke och förbund.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?