1515
Annons

Nästan klart med högre LO-pensioner – ”villkorat”

Lite i smyg har LO och Svenskt Näringsliv enats om högre tjänstepensioner.

Men bara under förutsättning att det tecknas ett längre, treårigt löneavtal i höst.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Inför årets stora lönerörelse ställde LO ett gemensamt krav på bättre tjänstepensioner för alla sina cirka 1,4 miljoner medlemmar, i realiteten de i dag allra yngsta. Annars skulle det inte bli några överenskommelser med arbetsgivarna om nya löneavtal, var budskapet.

Arbetarfacken vill att arbetsgivarna betalar in avgifter från 19 år, i stället för som i dag från 25 års ålder. Jämfört med tjänstemännen börjar man generellt sett jobba tidigare i arbetaryrken, och varför skulle inte de åren räknas, resonerar LO som vill ha upp nivåerna på pensionen.

I coronakrisens spår blåstes dock hela lönerörelsen av i mars och flyttades fram till i höst. Men i skymundan har nu LO och Svenskt Näringsliv enats i den underliggande pensionsfrågan, dock under förutsättning att parterna skriver under ett längre löneavtal i höst.

”Arbetsgivarna har villkorat det här med att den bara gäller om vi träffar löneavtal med en viss löptid”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som därmed flaggar för att inget är klart ännu.

För en LO-arbetare som tjänar 25.000 kronor i månaden och börjar jobba vid 19 års ålder och slutar vid 67 handlar det om 2.500 kronor mer i tjänstepension, enligt LO.

Detta genom att arbetsgivarna stegvis börjar betala in pensionspremier tidigare i arbetslivet än i dag. Första året sänks inbetalningen från 25 till 24 år, och därefter fortsätter det på samma vis, enligt överenskommelsen med Svenskt Näringsliv.

På samma vis ska inbetalningarna fortsätta till 67 år, i stället för som i dag, 65.

Men inget är gratis, arbetsgivarna vill ha kompensation för de extra kostnaderna. Enligt LO tas detta från löneutrymmet i storleksordningen 0,1 procent, lite olika beroende på yrke och förbund.

Innehåll från VismaAnnons

Svenska företag måste vara mer innovativa i sin digitalisering för att överleva

Kriser och regleringstryck sätter allt större fokus på compliance. Samtidigt blir cyberhoten fler och digitalisering en allt viktigare konkurrensfaktor. För en del företag kan det kännas som att de här frågorna tar allt för mycket kraft. –Då är det till stor hjälp med en stark systemlösning i botten, säger Carola Lissel, Strategy Director på Visma.

För många är Visma mest kända för sina affärssystem, men företaget arbetar brett med standardiserade systemlösningar. Digitalisering, automatisering och AI finns på agendan och enkelhet och integration är ledorden.

Digitalisera Sverige!

– Med dagens osäkerhet kring både ekonomi och cyberhot, ser vi att digitaliseringen blir allt viktigare. Med rätt systemlösningar kan en verksamhet göra stora kostnadsbesparingar och förenkla arbetet men också få en säker IT-miljö, säger Carola Lissel.

– Vi vill vara med och driva digitaliseringen i Sverige! Men vi ser att företagen är konservativa och inte vågar satsa på ny teknik. Jämför vi med våra grannländer är skillnaden stor, speciellt inom stora företag och organisationer. 

Cyberhot är något som alla utsätts för, även mindre företag. Carola Lissel menar att det är viktigt att utbilda personalen, men att en riktigt stark och stabil systemlösning är allra viktigast. Här gäller det att vara medveten i sitt val av lösningar. Vad är säkrast för verksamheten?  Och inte minst, vilka leverantörer kan stötta, snabbt och effektivt, om hoten blir verklighet?

Molnet skapar nya möjligheter

I dag är det fortfarande många svenska bolag som inte valt en molnlösning och även om transformationen ökar så borde det gå snabbare. Molnet är det resurseffektivaste och säkraste sättet att lagra information på. Men molnet öppnar också upp för nya lösningar baserat på tillgänglig data, inom bland annat AI .

– AI kommer att frigöra tid, ge snabbare tillgång till rätt information och öka kvaliteten på svar och analyser. Jättespännande!

Visma tror på öppna lösningar, tillgängliga för integration så att kunden kan välja vad som passar dem bäst och här är molnet en förutsättning.

– Vi tillhandahåller system för många olika behov, men inte för allt. Våra system går därför ofta att integrera med andra applikationer och lösningar, vilket är kostnadseffektivt för kunderna, ger dem en frihet samt att en högre grad av automatisering uppnås. Vi stänger inga dörrar!

160 spjutspetsar 

Totalt erbjuder Visma ett hundratal standardsystem för småföretag, nyföretag, stora företag och olika offentliga verksamheter, inte minst inom vård och omsorg. Vissa system är bara att ladda ner, andra anpassas till kunden av Vismas konsulter eller via ett nätverk av duktiga partners.

Sedan starten 1996 har Visma vuxit organiskt, men också genom förvärv av intressanta företag. Dessa drivs ofta vidare som självständiga enheter med entreprenören kvar. 

– Vi kan ofta behålla spetskompetensen när bolagen får fortsätta som egen enhet, men med Vismas stora nätverk av kunskap och erfarenhet i ryggen. 

Idag har Visma ca 160 ”företag i företaget” runt om i Norden, Europa och Latinamerika och ambitionen för de närmaste åren är tydlig. Visma ska fortsätta växa och ”spjutspetsarna” ska bli fler. 

Visma i Sverige:

2 400 anställda 

4 miljarder kronor i omsättning 2021

30+ bolag

Visma i världen:

15 000 anställda

21 miljarder kronor i omsättning 2021

1,3 miljoner kunder

29 förvärvade bolag under 2022

Läs mer på visma.se 

Besök Visma på Linkedin! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Cyberattack mot Naturvårdsverket – alla system nere

Alla Naturvårdsverkets it-system ligger nere efter ett dataintrång.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Såväl interna system som kundtjänsten påverkas av dataintrånget. Mejl och andra tjänster går inte att använda.

”Just nu går det inte att kontakta Naturvårdsverket via kundtjänst, e-post eller e-tjänster”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Det är oklart hur lång tid it-systemen kommer ligga nere, enligt myndigheten, som skriver att det finns en risk att det kommer att pågå under hela torsdagen.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter upptäcktes dataintrånget i onsdags kväll och flera system stängdes då ned för att begränsa skadorna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera