1515

Nästan klart med högre LO-pensioner – ”villkorat”

Lite i smyg har LO och Svenskt Näringsliv enats om högre tjänstepensioner.

Men bara under förutsättning att det tecknas ett längre, treårigt löneavtal i höst.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Inför årets stora lönerörelse ställde LO ett gemensamt krav på bättre tjänstepensioner för alla sina cirka 1,4 miljoner medlemmar, i realiteten de i dag allra yngsta. Annars skulle det inte bli några överenskommelser med arbetsgivarna om nya löneavtal, var budskapet.

Arbetarfacken vill att arbetsgivarna betalar in avgifter från 19 år, i stället för som i dag från 25 års ålder. Jämfört med tjänstemännen börjar man generellt sett jobba tidigare i arbetaryrken, och varför skulle inte de åren räknas, resonerar LO som vill ha upp nivåerna på pensionen.

I coronakrisens spår blåstes dock hela lönerörelsen av i mars och flyttades fram till i höst. Men i skymundan har nu LO och Svenskt Näringsliv enats i den underliggande pensionsfrågan, dock under förutsättning att parterna skriver under ett längre löneavtal i höst.

”Arbetsgivarna har villkorat det här med att den bara gäller om vi träffar löneavtal med en viss löptid”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som därmed flaggar för att inget är klart ännu.

För en LO-arbetare som tjänar 25.000 kronor i månaden och börjar jobba vid 19 års ålder och slutar vid 67 handlar det om 2.500 kronor mer i tjänstepension, enligt LO.

Detta genom att arbetsgivarna stegvis börjar betala in pensionspremier tidigare i arbetslivet än i dag. Första året sänks inbetalningen från 25 till 24 år, och därefter fortsätter det på samma vis, enligt överenskommelsen med Svenskt Näringsliv.

På samma vis ska inbetalningarna fortsätta till 67 år, i stället för som i dag, 65.

Men inget är gratis, arbetsgivarna vill ha kompensation för de extra kostnaderna. Enligt LO tas detta från löneutrymmet i storleksordningen 0,1 procent, lite olika beroende på yrke och förbund.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Standarder säkerställer en elektrifierad framtid

Skiftet till en grön, digital och elektrifierad framtid innebär att många industrier står inför stora utmaningar. I arbetet med att skapa gemensamma lösningar är standarder som är anpassade till behov och förutsättningar viktiga verktyg.

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation utsedd av regeringen att ansvara för standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet för att tillsammans med kollegor i andra länder ta fram standarder som lever upp till globala krav. 

Försprång som skapar konkurrenskraft 

Deltagare i standardiseringsarbetet får ett försprång som skapar konkurrenskraft när Sverige och världen ställer om till ny, innovativ och miljövänlig teknik. SEK representerar Sverige inom IEC och CENELEC vilket ger medlemmarna möjlighet till global påverkan.

– Det är samma princip i Sverige som globalt, ju fler som är med och bidrar med synpunkter desto bättre blir standarderna. Samtidigt är det viktigt att arbeta fram standarder ur ett brett spektrum, inte bara tekniskt, för att få med aspekter som exempelvis etikfrågor kring självkörande fordons beteende eller hur el genereras på ett hållbart sätt. Vårt uppdrag är att skapa medvetenhet kring elektriska och elektroniska installationer och produkter, säger Bettina Funk, Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), på SEK Svensk Elstandard. 

Alla har ett intresse i standardiseringsverksamheten 

Standarder ger insyn i vad som gäller och bidrar med kunskap till alla. Till exempel kan ett testlab bli medlem för att få veta vilka framtida parametrar som kommer krävas och en produkttillverkare för att hålla sig uppdaterad kring vilka nya standarder som kommer kräva förändring i produkter eller tjänster. Att vara med under standardiseringsarbetet innebär en tidig inblick och möjlighet att påverka så att man, när standarden fastställs, är redo med en anpassad produkt eller tjänst. 

– Som deltagare får man även ett bra nätverk då man tillsammans med andra som arbetar med elektrifieringsfrågor diskuterar utmaningar och lösningar. Våra deltagare ligger i framkant gällande teknologiutvecklingen och befinner sig ett steg före alla andra, säger Bettina. 

Är man informerad om vad som gäller för de produkter som hanteras är det lätt att göra rätt.

– Vi har certifieringar och olika behörighetskrav för de som hanterar exempelvis elinstallationer. Men just när det gäller nya saker, så som elbilsladdare, har vi handböcker för vad som gäller vid en installation. Det är information som man lätt kan ta till sig och sedan ha som underlag vid diskussion med de som ska installera exempelvis elbilsladdaren eller solcellspanelerna, säger Bettina.

All information om svensk standardisering inom elområdet går att hitta på www.elstandard.se

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?