Annons

Nästan halv miljon coronadödsfall globalt – britter slipper spansk karantän

Antalet döda med covid-19 närmar sig en halv miljon, och antalet smittofall är nästan uppe i 9 miljoner med en till synes oförminskad ökningstakt.

Samtidigt börjar exempelvis Spanien och Storbritannien lätta på sina restriktioner, enligt söndagens influensarapportering.

Marknaderna i Paris är öppna med plastskynken som skydd mellan handlare och kunder.
Marknaderna i Paris är öppna med plastskynken som skydd mellan handlare och kunder.Foto:Christophe Morin
Marknaderna i Paris är öppna med plastskynken som skydd mellan handlare och kunder.
Marknaderna i Paris är öppna med plastskynken som skydd mellan handlare och kunder.Foto:Christophe Morin

På lördagen var antalet internationella dödsfall uppe i 460.081 enligt den Solnabaserade europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, samtidigt som 8,6 miljoner smittofall hade diagnostiserats globalt.

Antalet smittofall, som är delvis avhängigt av hur många som testas, ökade med nästan 177.000 den 20 juni vilket var det högsta sedan pandemins utbrott. Antalet dödsfall steg med drygt 5.000 samma dag, vilket visserligen var något lägre än de närmast föregående dagarna men högt sett i ett längre perspektiv.

USA ligger i topp av länderna, med drygt en fjärdedel av både antalet totala diagnostiserade och dödsfall hittills, enligt Worldometers, vars kurvdiagram antyder en fortsatt oförminskad ökningstakt för båda dessa mått globalt.

Bland landsspecifika coronarelaterade nyheter kan noteras att Spanien på söndagen enligt BBC häver kravet på att britter som besöker landet ska sättas i karantän. Beslutet sker av respekt för mer än 400.000 britter som har bostad i landet, enligt den spanska utrikesministern Arancha Gonzales.

Enligt Bloomberg, som hänvisar till Spaniens SCB-motsvarighet, stod britterna dessutom för drygt 20 procent av de utländska besöken i landet år 2019, 18 av strax under 84 miljoner besök.

I Storbritannien väntas i sin tur beslut nästa vecka angående om ”tvåmetersregeln” (att hålla avstånd med två meter) ska hävas, på förslag från finansministern Rishi Sunak. Syftet skulle vara att underlätta för besöksindustrin.

Saudiarabien har beslutat att från och med i dag (söndag) återuppta all handel och häva rörelserestriktioner, trots att antalet smittofall inte minskar i landet. Utrikesresor och muslimska pilgrimsfärder kommer dock fortfarande att vara förbjudna, rapporterar Bloomberg.

Grafik: Antalet bekräftat sjuka och döda i corona – land för land

 

 


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?