1515
Annons

Partierna får fyra veckor på sig - sedan väntar nyval

Det råder fortsatt total låsning i svensk politik. Det konstaterade en besviken talman på onsdagen.

Partierna får nu fyra veckor på sig att lösa situationen - annars väntar nyval i april. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

Talmannen Andreas Norlén var själv föremål för en politisk strid tidigare i höstas när han skulle väljas. Men tillslut blev det han som fick posten, efter att de fyra allianspartierna och SD lagt sin röst på den moderate politikern. 

Men talmansvalet var inget tecken i tiden, som en del först trodde, på att C och L var på väg att ompröva sin inställning till SD och att man även i regeringsfrågan skulle acceptera att hamna på samma sida som Jimmie Åkessons parti. 

Och snart tre månader efter att Stefan Löfven röstades ned i riksdagen den 25 september står Sverige fortsatt utan en funktionsduglig regering. 

Andreas Norlén själv beskriver läget i svensk politik som mycket bekymmersamt. 

"Situationen är svårare än jag kunde föreställa mig när jag gick in i det här uppdraget för ett par månader sedan. Jag hade trott att vi skulle ha en lösning mycket tidigare", säger han. 

"Den här regeringsbildningsprocessen har nu pågått länge, allt för länge."

Andreas Norlén uttryckte på onsdagens presskonferens, som var nummer 72 i ordningen sedan valet, återigen en stor frustration över att partierna inte förflyttat sina positioner och möjliggjort en lösning.

Samtidigt satte han redan nu upp ett slutdatum för regeringsbildningen i och med att han bestämt datum för de sista två statsministeromröstningarna.

Den tredje omröstningen i riksdagen, som talmannen själv beskriver som mycket viktig, ska ske onsdagen den 16 januari. 

Att den anses vara så avgörande beror på att det sedan bara finns ett försök kvar. Och det finns en oro på vissa håll att ett parti som SD, som kan tänkas gynnas av ett nyval, i ett fjärde och sista försök ska välja att tvinga fram ett nyval. 

Den fjärde och sista omröstningen hålls den 23 januari, och blir ingen statsminister accepterad av riksdagen då ska ett nyval hållas inom tre månader, vilket blir senast den 21 april eftersom val i Sverige hålls på söndagar. 

Men än en gång uppmanar talmannen politikerna att ta sig samman. 

"Risken är att medborgarnas förtroende för politiken kan skadas allvarligt", säger han. 

Nu ska den knappa månaden till nästa omröstning användas till att ompröva positioner och internt förankringsarbete i partierna, hoppas Andreas Norlén.

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har enligt talmannen ett särskilt ansvar att nu föra processen i mål, och de ska löpande rapportera hur det går. 

"Jag tror inte att partiledarna kommer att få så mycket julledighet", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?