Annons

Nästa generation Lundin tar topposition i sfären

Adam Lundin, barnbarn till Adolf Lundin, blir vd för Lundingruppens sydamerikanska gruv- och prospekteringsbolag Filo Mining.

”Min viktigaste uppgift är att skapa aktieägarvärden”, säger Adam Lundin.

Adam Lundin blir vd för Filo Mining.
Adam Lundin blir vd för Filo Mining.Bild:MarketOneMedia

Sent på måndagen meddelade Filo Mining att Adam Lundin, 30 år, blir ny vd. Bolaget handlas på First North Stockholm samt i Kanada och har ett börsvärde på drygt en miljard kronor.

Utnämningen innebär att Adam Lundin blir det första av barnbarnen till Adolf Lundin, Lundingruppens grundare, som tar en topposition i ett av sfärens bolag. Adam Lundin är Lukas Lundins näst äldsta barn.

Filo Mining knoppades av från ett Lundinbolag, NGEX Resources, och har en stor fyndighet med koppar, guld och silver i Anderna på gränsen mellan Chile och Argentina.

Adam Lundin efterträder Wojtek Wodzicki som fram till nu varit vd för både NGEX och Filo Mining.

”Att bli vd för ett bolag i Lundingruppen har varit en dröm sedan barndomen men jag förstod också tidigt att alla bolag har ett ansvar att leverera värde till sina aktieägare och därför är det definitivt inte självklart att bli vd för att man tillhör familjen. Det ska vara den mest lämpade som blir vd. Jag känner att tiden nu är mogen för att jag kan bidra med min expertis till Lundingruppen och speciellt Filo Mining”, säger Adam Lundin.

De senaste åren har Adam Lundin jobbat för investmentbanken Pareto Securites i New York och London och då särskilt med transaktioner i råvarusektorn. 

”Jag kan föra in mer kunskap om aktie- och kapitalmarknaden till Filo, nu är bolaget väldigt tekniskt. På Pareto har jag lärt mig vilka bolag som blir finansierade, vilka som förtjänar finansiering och vilka projekt som skapar värden för aktieägarna”, säger Adam Lundin.

Vad vill du uppnå som vd för Filo?

”Det viktigaste är att skapa värden för aktieägarna och det ska vi göra genom vidareförädla det utmärkta jobb som Wojtek och hans grupp har gjort genom att utveckla en stor tillgång. Nu ska vi utveckla den ytterligare och ta den till utbyggnadsfasen”, säger Adam Lundin.

Är målet att utveckla Filo till ett producerade bolag eller är målet att försöka hitta en köpare till bolaget?

”Till skillnad från när min far startade sin karriär i Lundingruppen är vi nu stora och det finns massor med expertis jag kan ta hjälp av. Med det stödet ska vi utveckla Filo Del Sol så långt det går, men vi gör alltid det som är bäst för aktieägarna. Jag vill gärna upprepa min pappas succé med Argentina Gold och Musto på 1990-talet”, säger Adam Lundin.

Hans bedömning är att det tar två år innan Filo Mining kan ta ett definitivt beslut om att göra Filo Del Sol till en producerande gruva och ytterligare två är att bygga gruvan innan kommersiell produktion kan starta.

Adam Lundin är uppväxt i Kanada och talar inte svenska, men han framhåller hur viktigt stödet från svenska investerare har varit för Lundingruppens framgångar.

“Om det är något som har varit konstant för Lundingruppen så är det vår starka bas med svenska aktieägare. Så det första jag ska göra som ny vd är att träffa svenska investerare i Stockholm."

Både Filo Mining och NGEX Resources har haft en mycket stark utveckling på börsen i år tack vare uppgången i metallpriserna och då speciellt koppar. De högre priserna gör att både NGEX och Filo Mining är i ett mycket bra läge, enligt avgående vd:n Wojtek Wodzicki.

”Vi har minskat risken i våra projekt de senaste åren och nu när metallpriserna stiger blir våra tillgångar intressanta för större bolag som vill öka reserverna”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?