Näst sista spiken i brexitkistan när Bryssel röstar

Det är dan före dan före dan. Nu slås näst sista spiken in i brexitkistan då EU-parlamentet röstar om Storbritanniens utträde ur EU.

Klockan 18 på onsdagskvällen ska parlamentsledamöterna i Bryssel säga sitt. Minst en tredjedel av de 751 behöver finnas på plats för att vara beslutsfähiga – varpå det sedan är enkel majoritet bland de röstande som gäller.

Någon dramatik är det ändå ingen som väntar sig. När parlamentets konstitutionella utskott i förra veckan röstade om att rekommendera ett ja till utträdet slutade det med förkrossande ja-siffror: 23–3.

– Det kommer nog att vara en hel del som avstår i kammaren i dag, men det kommer klart att gå igenom, siar ärkebrexitören Nigel Farage på en presskonferens i Bryssel.

Ett EU-nej i sista stund skulle innebära kaos, eftersom Storbritannien redan gjort klart allt från sin sida och lämnar EU på fredagskvällen, oavsett vad som sker i Bryssel.

Ett plötsligt nej från EU till utträdesavtalet skulle därför betyda att det blir ett avtalslöst utträde, utan garanterade rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa. Och egentligen krav på omedelbara tullar och kontroller vid alla gränser och hamnar.

Ett sådant läge vill varken EU-anhängare eller EU-motståndare vara med om, vilket gör att onsdagskvällens omröstning lär bli av det ensidigare slaget.

Farage är visserligen lite lockad av frestelsen av att få till stånd ett avtalslöst utträde.

– Vore det inte kul om vi skulle försöka få ihop en parlamentsmajoritet så vi kan lämna rakt av på fredagskvällen? säger han på sin presskonferens – även om han i samma andetag lovar att inte ens försöka.

– Det kommer inte att hända, säger Farage.

När röstandet väl är avklarat återstår på torsdagen endast en sista debatt (om EU-kommissionens arbetsprogram) och några få omröstningar (om bland annat synen på Indiens nya medborgarskapsregler) för de brittiska EU-parlamentsledamöterna innan de åker hem.

Samtidigt väntas EU:s medlemsländer ge sitt sista klartecken till utträdet via ett skriftligt godkännande under torsdagen.

Själva brexit sker sedan på fredagskvällen klockan 23, brittisk tid (midnatt i Sverige). Utträdet föregås av ett tv-sänt tal från premiärminister Boris Johnson.

EU:s tyngsta företrädare – kommissionsordförande Ursula von der Leyen, permanente rådsordföranden Charles Michel och parlamentstalmannen David Sassoli – markerar i sin tur utträdet med ett gemensamt framträdande i Bryssel redan klockan 11 på fredagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?