Annons

Nasdaqs vd: ”Hållbarhet största placeringsvågen - en tsunami”

Skiftet mot hållbarhet kommer att fortgå, orubbad av konjunkturens utveckling och skakiga börstider. Det menar Nasdaqs vd Lauri Rosendahl.

”Hållbarhet är den största placeringsvågen, det är en tsunami som bara kommer att växa sig starkare”, säger han i Di TV.

Foto:Jesper Frisk

Samtidigt som sommaren har bjudit på en nedgång på Stockholmsbörsen, växer sig en motståndskraftig placerartrend sig allt starkare bland investerarna: hållbarhet. Det uppger Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl i en intervju i Di TV Hållbart Näringsliv.

”Det är en strukturell förändring på gång, som jag inte tror kommer att vara särskilt beroende av hur cyklerna går i ekonomin eller på börsen. Placerarna börjar verkligen tänka efter vad deras kapital används till. Hållbarhet är den största placeringsvågen, det är en tsunami som bara kommer att växa sig starkare”, säger han.

Därmed spår han en fortsatt stark utveckling för bolag med hållbarhetsprofil trots allt fler tecken på en inbromsning i den globala ekonomin. Samtidigt lyfter han att mycket finns att göra vad gäller hållbarhet längre ner i börslistorna.

”De stora nordiska börsbolagen är redan världsledande på de här frågorna, men längre ner i listorna finns mycket kvar att göra. Hållbarhet kommer att bli väldigt viktigt för hur värderingarna ser ut, då vissa affärsmodeller i dag måste förändras om bolagen ska överleva”, säger Lauri Rosendahl.

För att ge vägvisning till både bolag och investerare uppdaterade Nasdaq Nordic nyligen sin guide för ESG-rapportering, alltså standard på punkterna miljö, samhälle och bolagsstyrning ur hållbarhetssynpunkt. Lauri Rosendahl hoppas även att det snart ska finnas en global standard för att lättare kunna utvärdera och jämföra olika typer av bolags hållbarhetsprofil.

Vilket ansvar har ni som börsoperatör vad gäller hållbarhet?
”Vi har kanske inte ett direkt ansvar, men kan spela en viktig roll som brobyggare så att placerarna förstår vad bolagen håller på med och så att bolagen förstår vad placerarna vill ha”, säger Lauri Rosendahl.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera