ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nasdaq Clearing vidtar åtgärder efter norska traderns förlust – "en äkta svart svan"

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nasdaq Clearing vidtar åtgärder för att minska riskprofilen i spåren av att en norsk trader gjort en jätteförlust på elderivat tidigare i veckan. Nasdaq har även skjutit till ytterligare 200 miljoner kronor i juniorkapital. Det framgår av ett pressmeddelande.

Di har tidigare på fredagen rapporterat om att en norsk trader gjort en jätteförlust på marknaden för elderivat vilket fått allvarliga följdeffekter. 

På fredagskvällen meddelade Nasdaq Clearing att man vidtar en rad åtgärder för att minska riskprofilen i spåren av jättesmällen. Utöver att höja marginalkraven har bolaget även höjt konfidensnivåer för att flytta risken samt höjt marginalen på spread-positioner. 

Utöver detta har Nasdaq Clearing även på fredagsmorgonen skjutit till ytterligare 200 miljoner kronor i juniorkapital utöver de 74 Mkr som bolaget redan tillfört obeståndsfonden. 

I pressmeddelandet skriver Nasdaq Clearing att portföljen som orsakadw jätteförlusten innehöll en stor spread-position mellan nordisk och tysk kraft som påverkades negativt av "extraordinära" fluktuationer på marknaden. 

"Nasdaqs dataanalys kom fram till att marknadsrörelsen var 17 gånger större än de normalt observerade dagliga spred-förändringarna, vilket bekräftats av två externa aktörer, och skulle kunna karakteriseras som en äkta "svart svan"-händelse", skriver Nasdaq i pressmeddelandet.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies