1515
Annons

Nasdaq Clearing vidtar åtgärder efter norska traderns förlust – "en äkta svart svan"

Nasdaq Clearing vidtar åtgärder för att minska riskprofilen i spåren av att en norsk trader gjort en jätteförlust på elderivat tidigare i veckan. Nasdaq har även skjutit till ytterligare 200 miljoner kronor i juniorkapital. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Di har tidigare på fredagen rapporterat om att en norsk trader gjort en jätteförlust på marknaden för elderivat vilket fått allvarliga följdeffekter. 

På fredagskvällen meddelade Nasdaq Clearing att man vidtar en rad åtgärder för att minska riskprofilen i spåren av jättesmällen. Utöver att höja marginalkraven har bolaget även höjt konfidensnivåer för att flytta risken samt höjt marginalen på spread-positioner. 

Utöver detta har Nasdaq Clearing även på fredagsmorgonen skjutit till ytterligare 200 miljoner kronor i juniorkapital utöver de 74 Mkr som bolaget redan tillfört obeståndsfonden. 

I pressmeddelandet skriver Nasdaq Clearing att portföljen som orsakadw jätteförlusten innehöll en stor spread-position mellan nordisk och tysk kraft som påverkades negativt av "extraordinära" fluktuationer på marknaden. 

"Nasdaqs dataanalys kom fram till att marknadsrörelsen var 17 gånger större än de normalt observerade dagliga spred-förändringarna, vilket bekräftats av två externa aktörer, och skulle kunna karakteriseras som en äkta "svart svan"-händelse", skriver Nasdaq i pressmeddelandet.  

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera