Annons

Nasa beställer landare till månfärd 2024 – Musk får raket-kontrakt

Rymdstyrelsen Nasa har valt ut tre företag som ska få bygga USA:s månlandare. Space X, Blue Origin och Dynetics får anslag för att förbereda astronauters återkomst till månen inom fem år.

Foto:John Raoux

– Detta är sista pusselbiten för att vi ska nå månen, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine.

Det är första gången sedan 1972 som USA beställer månlandare. Men till skillnad från då ska månen denna gång fungera som en mellanstation för utforskning av andra himlakroppar i vårt solsystem.

– Jag tror att vi har potentialen för en otroligt spännande framtid i rymden, med en bas på månen och i förlängningen att skicka människor till en självförsörjande stad på Mars, kommenterar Elon Musk, vd för Space X.

Space X står också för raketsystemet när USA senare i maj återupptar sina persontransporter i egen regi till Internationella rymdstationen (ISS).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?