ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringsministern till attack mot M:s kärnkraftskrav

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Nuvarande näringsministern och tidigare energiminister Ibrahim Baylan, är kritisk mot Moderaternas krav att ändra skrivningarna om kärnkraften i energiöverenskommelsen.

Det sade han vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

"Det har ju inte hänt något, ändå kommer man med dessa krav. Mindre än ett år efter överenskommelsen gör man så här, hur regeringsdugliga är man då", frågade han och tillade att "tilltron till att partierna kan leverera över blockgränserna i svåra frågor" kan hotas.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill inför ett möte med energigruppen den här veckan underlätta investeringar i kärnkraft genom att ändra vissa skrivningar i energiöverenskommelsen, men energibranschen varnar för detta eftersom det skulle kunna leda till politisk osäkerhet i en tid då energibranschen står inför stora investeringar.

Baylan konstaterade att partier enligt överenskommelsen har möjlighet att driva sin egen politik och att utredningen inte förbjuder kärnkraft, men att men kostnaderna är höga. 

"Att man driver det är helt okej, att man tror på något, men däremot framstår det som oansvarigt att hota med att lämna överenskommelsen om man inte ändrar i skrivningarna", sade Baylan.

Han noterade att den del som blev sist klar i överenskommelsen var den om kärnkraften.

"Ironin är att om man tar bort den långsiktiga stabiliteten kan det ge mindre kärnkraft… Jag ser det mer som en stress över att KD tagit väljare från M", sade näringsministern.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies