ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Näringslivstopparnas önskelista till nästa regering

  • Johan Andersson, Kristina Lindhe, Lena Apler och Christer Gardell. Foto: TT/Jonas Eng/Jesper Frisk

Att vara tydlig och skapa stabilitet blir en av den nya regeringens viktigaste uppgifter, anser flera näringslivsprofiler.

Goda förutsättningar för företagande och innovation står högt på önskelistan.

”Vi efterlyser en tydlig politisk vision om Sveriges framtid som skapar gemensamma drivkrafter och stärker vår förmåga att vidareutveckla ett samhälle med möjligheter för alla”, säger kusinerna Peter, Jacob och Marcus Wallenberg i ett gemensamt uttalande.

De påpekar att Sveriges välstånd är beroende av att näringslivet får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och tycker därför att det måste få högsta prioritet.

”Vi anser att det är fundamentalt att tillträdande regering, oavsett färg, vidareutvecklar konkurrenskraftiga förutsättningar för svensk innovation och företagande samt att investeringarna i utbildning, entreprenörskap och forskning ökar. Som liten, öppen och exportberoende ekonomi så är det dessutom avgörande att vi inte backar från en stark samverkan inom EU”, säger de vidare.

Ordet tydlighet går igen i flera svar i Di:s enkät till ett tjugotal näringslivsprofiler.

”Vi måste ha tydliga spelregler i viktiga frågor som beskattning, företagande, skola, vård, mottagande av invandrare, integration, återupprättande av lag och ordning och så vidare”, säger Lena Apler, grundare av banken Collector.

Även Günther Mårder, vd för Företagarna, betonar stabila förutsättningar.

”Sedan kan vi konstatera att den säkerheten och stabiliteten med all säkerhet inte kommer att kunna erbjudas. Inte med trovärdighet”, säger han och fortsätter:

”Det behövs överenskommelser som kan stärka svenskt företagande och näringsliv så att vi kan få företag som kan hävda sig bättre i och utanför landets gränser, skapa fler jobb, lösa integrationsutmaningar och generera skattekronor som behövs för att bygga vidare på välfärden.”

Han tror att det finns en politisk samsyn kring socialt försäkringsskydd för företagare och diskriminering av närstående vid ägarskiften. Även kring skattesystemet tror han att diskussioner skulle kunna hållas.

Hotellmagnaten Petter Stordalen ser också långsiktighet och stabilitet som de viktigaste frågorna.

”Oavsett om det är S eller M – eller om vi får en storkoalition – går det svenska tåget på en järnväg, och den litar jag på. Jag vet att jag kan göra investeringar oavsett valutgång.”

När denna tidning går till tryck är valresultatet inte känt. De medverkande har alltså fått svara på vad en tillträdande regering bör fokusera på, oavsett valutgång.

Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian, tror att vi får uppleva en ny situation och att det krävs lite fotarbete för att få till en regering.

Johan Andersson, vd för investmentbolaget Mellby Gård, påpekar att det är mycket som nu ställs på sin spets.

Vad tänker du på då?

”Vem som blir talman, och om vi får se koalitioner som vi inte har sett tidigare eller kanske en enpartiregering. Vilka släpper sina heliga kor för att prata med varandra?”

För honom är vinster i välfärden en viktig fråga.

”Det är viktigt att vi försöker begrava den här frågan för alltid och fokusera på vad som är viktigt för välfärden.”

Integrationen har varit ett hett debattämne inför valet.

”Integrationspolitiken är viktig. Att minska brotten och otryggheten, alla de frågorna är viktiga”, säger Christer Gardell, som också vill se en politik som gör att folk vågar investera och ta risk.

Den tidigare läraren Kristina Lindhe, som driver Lexington, säger även hon att integrationen är viktig, liksom utbildning och skola.

”En bra utbildning är grunden för att bygga ett bra Sverige. De två frågorna hör ihop också”, säger hon.

Utbildningsfrågan tar även Inge Thulin, ordförande för industrikonglomeratet 3M, upp. Han ser gärna att man investerar i baskunskaper för framtiden, med fokus på matematik och svenska. Äldre studerande kan bygga på med teknik, matematik och naturvetenskap.

”Detta kommer att göra Sverige mer konkurrenskraftigt och flera kommer att få välbetalda jobb.”

Flera i fond- och försäkringsbranschen tycker att regeringen bör titta på frågor om sparande och pension.

”Pensionssystemet bör ge ett gott ekonomiskt skydd på äldre dagar. Privat pensionssparande behöver uppmuntras som ett komplement”, säger Christina Lindenius, vd för Svensk Försäkring.

Hon får medhåll från Frans Lindelöw, vd för Skandia, som dock har fler önskemål:

”En kommande regering måste en gång för alla lösa sjukvårdskrisen.”

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies