Annons

Näringslivstopparna sågar USA:s miljöpolitik

Företagsledare världen över har uttryckt besvikelse över att Donald Trump beslutat att USA ska lämna Parisavtalet. ”Företagen får nu ta ledartröjan inom hållbarhet”, säger Antonia Ax:son Johnson.

Antonia Ax:son Johnson.
Antonia Ax:son Johnson.

Hon följde hela Donald Trumps tal och kan i efterhand konstatera att hon upplevde det som extremt politiskt.

”Han har en agenda med som är rent politisk och inte i överensstämmelse med den samlade internationella forskningen”.

Hon kallar Donald Trumps tal om kolgruvor för förlegat och påpekar att solenergiindustrin växer fantastiskt snabbt i USA.

Talet på torsdagskvällen förstärkte hennes funderingar kring att det inte är politikerna som kommer att kunna leda utvecklingen mot en planet som kan bära mänskligheten och naturen som vi känner den.

”Jag tror att företagen har en större roll att spela än någonsin”, säger hon.

Hennes eget miljöengagemang började redan i slutet av 1980-talet.

”Då tyckte alla att det var en idiotfråga att engagera sig i för en företagare. Men vi har nu sett att företag är den största förändringskraften”, säger hon.

Att det finns en verklig företagsnytta i att engagera sig i klimatet baserar hon på att det finns en stark önskan från kunderna att konsumera på ett annorlunda sätt.

”Konsumenter och de slutliga kunderna är en drivkraft i sina krav, förväntningar och förhoppningar. Och i den kombinationen ger de oss god affärsnytta.”

Anders Sundström, ordförande i Kooperativa Förbundet, KF, tycker inte heller att Donald Trumps argument håller, men är ändå något hoppfull. I det korta perspektivet tror han att beslutet kan leda till en mobilisering, både i näringslivet och bland de länder som står fast vid avtalet.

”Konflikten i sig gör att klimatfrågan kommer högst upp på dagordningen igen.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?