ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringslivstopparna sågar USA:s miljöpolitik

  • Antonia Ax:son Johnson.

Företagsledare världen över har uttryckt besvikelse över att Donald Trump beslutat att USA ska lämna Parisavtalet. ”Företagen får nu ta ledartröjan inom hållbarhet”, säger Antonia Ax:son Johnson.

Hon följde hela Donald Trumps tal och kan i efterhand konstatera att hon upplevde det som extremt politiskt.

”Han har en agenda med som är rent politisk och inte i överensstämmelse med den samlade internationella forskningen”.

Hon kallar Donald Trumps tal om kolgruvor för förlegat och påpekar att solenergiindustrin växer fantastiskt snabbt i USA.

Talet på torsdagskvällen förstärkte hennes funderingar kring att det inte är politikerna som kommer att kunna leda utvecklingen mot en planet som kan bära mänskligheten och naturen som vi känner den.

”Jag tror att företagen har en större roll att spela än någonsin”, säger hon.

Hennes eget miljöengagemang började redan i slutet av 1980-talet.

”Då tyckte alla att det var en idiotfråga att engagera sig i för en företagare. Men vi har nu sett att företag är den största förändringskraften”, säger hon.

Att det finns en verklig företagsnytta i att engagera sig i klimatet baserar hon på att det finns en stark önskan från kunderna att konsumera på ett annorlunda sätt.

”Konsumenter och de slutliga kunderna är en drivkraft i sina krav, förväntningar och förhoppningar. Och i den kombinationen ger de oss god affärsnytta.”

Anders Sundström, ordförande i Kooperativa Förbundet, KF, tycker inte heller att Donald Trumps argument håller, men är ändå något hoppfull. I det korta perspektivet tror han att beslutet kan leda till en mobilisering, både i näringslivet och bland de länder som står fast vid avtalet.

”Konflikten i sig gör att klimatfrågan kommer högst upp på dagordningen igen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies