1515

Näringslivstopparna med på Steve Angellos välgörenhetståg

Välgörenhetsprojektet ”För vårt Sverige” ska hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och stötta kampen mot diabetes.

Bakom satsningen står Steve Angello och Gunilla von Platen, med stöd av Cristina Stenbeck. Nu uppmanar de resten av näringslivet att bidra.

Steve Angello, Georgi Ganev, Cristina Stenbeck och Gunilla von Platen
Steve Angello, Georgi Ganev, Cristina Stenbeck och Gunilla von PlatenFoto:Joey Abrait

När Kinnevik KINV B 0% Dagens utveckling s gigantiska julgran på Skeppsbron i Stockholm traditionsenligt tändes på första advent i år var det artisten Steve Angello som fick den stora äran. Kinneviks vd Georgi Ganev och entreprenören Gunilla von Platen höll ett inledande tal om att 186.000 barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet.

I samband med att granen tändes delades matcheckar, sponsrade av Kinnevik, Transcom och Hemköp, ut till ensamstående mammor som har det tufft ekonomiskt.

”Jag växte upp med en ensamstående mamma, det är något som ligger mig nära. De flesta av mina vänner gjorde också det. Jag tror att stora problem i samhället beror på att ensamma mammor inte får något stöd, de känner sig bortglömda av samhället”, säger Steve Angello.

Julklappsutdelningen är en del av Steve Angellos hjärteprojekt ”För vårt Sverige”. Välgörenhetsprojektet som sjösattes i år står på tre ben, och syftar till att hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och att stödja kampen mot diabetes.

”Lika mycket som jag har grottat ned mig i min karriär har jag gått in mig i det här. Jag har inte satt något mål på hur mycket vi ska samla ihop, det är inget företag vi ska driva”, säger Steve Angello.

Med sig på tåget har han bland annat entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen, som sedan tidigare är ideellt engagerad, bland annat med en egen välgörenhetsorganisation. De träffades av en slump och fann varandra i de gemensamma erfarenheterna från en tuff uppväxt, och en vilja att ge tillbaka till samhället.

”Vi har fått in ansökningar från ensamstående mammor som tjänar 100 kronor mer än existensminimum och har två, tre barn. Allt de vill är att kunna ge sina barn en tacokväll. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är alla som kan det”, säger Gunilla von Platen.

Efter att ha bott i USA i över tio år har Steve Angello flyttat tillbaka till Sverige med sin familj. Som en av medlemmarna i nyligen återförenade Swedish House Mafia och med en pågående solokarriär har han blivit ett av världens största namn inom housegenren.

För drygt tio år sedan startade han sitt första välgörenhetsprojekt, där han bland annat byggde barnhem och startade skolor för kastlösa i Indien. Vid samma tidpunkt flyttade han till USA, och flyttade inte tillbaka till Sverige förrän förra året.

”Jag har alltid sett Sverige som en idyll, som man kommer hem till på julen eller sommaren, nästan lite fantasiaktigt. När jag reste hem mer och mer insåg jag att vi verkligen har problem här. När vi fick barn blev jag rädd för deras framtid, jag insåg jag hur känsligt det är för ett barn att växa upp. De ska leva i något som vi lämnar efter oss. Där var där mitt engagemang började.”

Steve Angello växte själv upp tillsammans med sin mamma i Solna på 1980-talet, pappan var från Grekland och sköts ihjäl på en nattklubb.

”Jag hade tur som lyckades ta mig ur det negativa och hitta en passion för något som jag brann för. Min mamma gav mig en skivspelare för att jag inte skulle vara ute och stöka. Resten av min familj tyckte jag var sjuk i huvudet som ville bli syssla med musik och bli dj. Det jag vill göra nu är att tända samma eld i andra människor.”

Projektet lanserades med en gratiskonsert på Malmöfestivalen i augusti i år, som drog rekordpublik. Hela gaget skänktes till ”För vårt Malmö”, som är en lokal del av det rikstäckande ”För vårt Sverige”. I Malmö har Steve Angello bland annat arbetat med Lindängesskolan, där en ny musikstudio håller på att byggas.

”Jag har tillbringat åtta år i Skåne och alltid sett problematiken. Jag kommer själv från en förort och har kämpat för att komma dit jag är i dag. Jag känner ett medlidande med ungdomar, speciellt i Malmö, som har blivit Sveriges måltavlor. Vi måste ta tag i saker nu för att det ska ske en förändring. Personligen tycker jag inte att integrationen har fungerat som den ska.”

Företagsledaren Cristina Stenbeck är även involverad i projektet kring arbetet med diabetes, ”För vårt Sverige” ska även skänka pengar till organisationer som arbetar med sjukdomen i någon form. Steve Angello och Cristina Stenbeck är nära vänner sedan länge. Steve Angello var även god vän med Max Stenbeck, Cristina Stenbecks bror, som hastigt gick bort i komplikationer av diabetes 2015, bara 30 år gammal.

Steve Angellos fru Isabel Adrian fick även graviddiabetes under båda sina graviditeter.

”Det är en folksjukdom. Kollar man på skräckbilden av diabetes så tänker de flesta svenskar på USA, att alla tjocka har diabetes, men så är det ju inte. Jag tror också det beror på att det inte är en jättesexig sjukdom att prata om. Men det är en dödlig sjukdom”, säger Steve Angello.

Förutom fortsatt arbete med sina utvalda områden planerar de en välgörenhetsgala till nästa år.

”Vi vill ge tillbaka till samhället som faktiskt gav oss en chans till i livet. Det är givarens glädje, och vi uppmanar näringslivet att hjälpa till”, säger Gunilla von Platen.


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?