Annons

Näringslivstopparna med på Steve Angellos välgörenhetståg

Välgörenhetsprojektet ”För vårt Sverige” ska hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och stötta kampen mot diabetes.

Bakom satsningen står Steve Angello och Gunilla von Platen, med stöd av Cristina Stenbeck. Nu uppmanar de resten av näringslivet att bidra.

Steve Angello, Georgi Ganev, Cristina Stenbeck och Gunilla von Platen
Steve Angello, Georgi Ganev, Cristina Stenbeck och Gunilla von PlatenFoto:Joey Abrait

När Kinneviks gigantiska julgran på Skeppsbron i Stockholm traditionsenligt tändes på första advent i år var det artisten Steve Angello som fick den stora äran. Kinneviks vd Georgi Ganev och entreprenören Gunilla von Platen höll ett inledande tal om att 186.000 barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet.

I samband med att granen tändes delades matcheckar, sponsrade av Kinnevik, Transcom och Hemköp, ut till ensamstående mammor som har det tufft ekonomiskt.

”Jag växte upp med en ensamstående mamma, det är något som ligger mig nära. De flesta av mina vänner gjorde också det. Jag tror att stora problem i samhället beror på att ensamma mammor inte får något stöd, de känner sig bortglömda av samhället”, säger Steve Angello.

Julklappsutdelningen är en del av Steve Angellos hjärteprojekt ”För vårt Sverige”. Välgörenhetsprojektet som sjösattes i år står på tre ben, och syftar till att hjälpa ensamstående mammor, utsatta ungdomar och att stödja kampen mot diabetes.

”Lika mycket som jag har grottat ned mig i min karriär har jag gått in mig i det här. Jag har inte satt något mål på hur mycket vi ska samla ihop, det är inget företag vi ska driva”, säger Steve Angello.

Med sig på tåget har han bland annat entreprenören och företagsledaren Gunilla von Platen, som sedan tidigare är ideellt engagerad, bland annat med en egen välgörenhetsorganisation. De träffades av en slump och fann varandra i de gemensamma erfarenheterna från en tuff uppväxt, och en vilja att ge tillbaka till samhället.

”Vi har fått in ansökningar från ensamstående mammor som tjänar 100 kronor mer än existensminimum och har två, tre barn. Allt de vill är att kunna ge sina barn en tacokväll. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är alla som kan det”, säger Gunilla von Platen.

Efter att ha bott i USA i över tio år har Steve Angello flyttat tillbaka till Sverige med sin familj. Som en av medlemmarna i nyligen återförenade Swedish House Mafia och med en pågående solokarriär har han blivit ett av världens största namn inom housegenren.

För drygt tio år sedan startade han sitt första välgörenhetsprojekt, där han bland annat byggde barnhem och startade skolor för kastlösa i Indien. Vid samma tidpunkt flyttade han till USA, och flyttade inte tillbaka till Sverige förrän förra året.

”Jag har alltid sett Sverige som en idyll, som man kommer hem till på julen eller sommaren, nästan lite fantasiaktigt. När jag reste hem mer och mer insåg jag att vi verkligen har problem här. När vi fick barn blev jag rädd för deras framtid, jag insåg jag hur känsligt det är för ett barn att växa upp. De ska leva i något som vi lämnar efter oss. Där var där mitt engagemang började.”

Steve Angello växte själv upp tillsammans med sin mamma i Solna på 1980-talet, pappan var från Grekland och sköts ihjäl på en nattklubb.

”Jag hade tur som lyckades ta mig ur det negativa och hitta en passion för något som jag brann för. Min mamma gav mig en skivspelare för att jag inte skulle vara ute och stöka. Resten av min familj tyckte jag var sjuk i huvudet som ville bli syssla med musik och bli dj. Det jag vill göra nu är att tända samma eld i andra människor.”

Projektet lanserades med en gratiskonsert på Malmöfestivalen i augusti i år, som drog rekordpublik. Hela gaget skänktes till ”För vårt Malmö”, som är en lokal del av det rikstäckande ”För vårt Sverige”. I Malmö har Steve Angello bland annat arbetat med Lindängesskolan, där en ny musikstudio håller på att byggas.

”Jag har tillbringat åtta år i Skåne och alltid sett problematiken. Jag kommer själv från en förort och har kämpat för att komma dit jag är i dag. Jag känner ett medlidande med ungdomar, speciellt i Malmö, som har blivit Sveriges måltavlor. Vi måste ta tag i saker nu för att det ska ske en förändring. Personligen tycker jag inte att integrationen har fungerat som den ska.”

Företagsledaren Cristina Stenbeck är även involverad i projektet kring arbetet med diabetes, ”För vårt Sverige” ska även skänka pengar till organisationer som arbetar med sjukdomen i någon form. Steve Angello och Cristina Stenbeck är nära vänner sedan länge. Steve Angello var även god vän med Max Stenbeck, Cristina Stenbecks bror, som hastigt gick bort i komplikationer av diabetes 2015, bara 30 år gammal.

Steve Angellos fru Isabel Adrian fick även graviddiabetes under båda sina graviditeter.

”Det är en folksjukdom. Kollar man på skräckbilden av diabetes så tänker de flesta svenskar på USA, att alla tjocka har diabetes, men så är det ju inte. Jag tror också det beror på att det inte är en jättesexig sjukdom att prata om. Men det är en dödlig sjukdom”, säger Steve Angello.

Förutom fortsatt arbete med sina utvalda områden planerar de en välgörenhetsgala till nästa år.

”Vi vill ge tillbaka till samhället som faktiskt gav oss en chans till i livet. Det är givarens glädje, och vi uppmanar näringslivet att hjälpa till”, säger Gunilla von Platen.


Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?