Annons

Näringslivstopparna: Det här utmärker en bra företagare

Årets mottagare av utmärkelsen Årets företagare är bröderna Richard och Christoffer Bergfors på hamburgerkedjan Max.

På måndagen fick de ta emot det prestigefyllda priset vid en ceremoni i Bonnierföretagens representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården.

Di passade på att ställa frågan till gästerna: Vad utmärker en bra företagare?

Foto:Jack Mikrut

Richard Bergfors, vd för Max Burgers, och Christoffer Bergfors, vice vd för Max Burgers: 

     ”Att man tror på sin idé. Att man känner passion för det man gör och är en stor vinnarskalle”, säger Richard Bergfors. 

     ”Långsiktighet och kärlek till produkten”, säger Christoffer Bergfors.

 

Foto:Jack Mikrut

Annelie Karlsson, styrelse­ledamot i Max Burgers och vd för Family Business Network, och Mariana Burenstam Linder, grundare Burenstam och Partners och jurymedlem: 

     ”Att man är en hel person med både hjärta och hjärna, samt händer och fötter som orkar springa. Man måste ha stor passion för det man gör”, säger Annelie Karlsson. 

     ”Att man är långsiktig så att man har sikten klart när oväntade saker händer längs vägen. Man måste också ha ett stort hjärta för sina kunder, medarbetare”, säger Mariana Burenstam Linder.

Foto:Jack Mikrut

Johan Andersson, vd för Mellby Gård och jurymedlem, och Caroline Berg, ordförande Axel Johnson AB och jurymedlem: 

     ”Långsiktigheten. Att visa att man kan prestera över tid, i såväl hög- som lågkonjunktur”, säger Johan Andersson. 

     ”Uthållighet. Att man kan vara både långsiktig och snabbfotad. Att man kan uppvisa ett starkt ledarskap och arbetar integrerat med hållbarhet i hela affären”, säger Caroline Berg.

Foto:Jack Mikrut

Hans-Jacob Bonnier, styrelseledamot i Di och Bonnier Family Council samt juryns ordförande, och Stina Bergfors, grundare av United Screens och gift med vinnaren Christoffer Bergfors:

     ”Uthållighet, framåtanda och driv. En vilja att se företaget växa. Man ska också vara intresserad av innovation och tillväxt”, säger Hans-Jacob Bonnier.

     ”God entreprenörsanda och med det menar jag man hela tiden lyckas hittar nya vägar när nya utmaningar dyker upp. Man måste också ha en stor passion för det man jobbar med”, säger Stina Bergfors.

Foto:Jack Mikrut

Pär Svärdson, grundare av Apotea och tidigare vinnare, Britta Fredriksson, som grundade Max Burgers tillsammans med sin dåvarande man Curt Bergfors och Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri: 

”Att man omger sig med bra kolleger och att man kämpar hårt”, säger Pär Svärdson.

Britta Fredriksson: ”Att man har passion. Man måste vara engagerad, social och vara medmänsklig.” 

Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri: Att man kan lösa problemen med gott humör och få saker och ting att gå framåt.”

Foto:Jack Mikrut

PM Nilsson, politisk redaktör på Di, Gustaf Douglas, ordförande i Latour och tidigare pristagare, Rune Andersson, ordförande i Mellby Gård och tidigare vinnare:

PM Nilsson: ”Envishet. Klimatet är så fientligt när man startar företag, då gäller det att inte ge upp.” 

Gustaf Douglas: ”Tankeverksamhet. Du måste tänka igenom vad du gör.”

Rune Andersson: ”Att man är intresserad och engagerad. Man ska tycka att det är det roligare som finns att gå till jobbet på morgonen.”

 

Foto:Jack Mikrut
Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera