
”Först och främst hoppas jag förstås att det här blir en nystart för amerikanska folket efter den senaste tidens allvarliga händelser. För Sveriges del hoppas jag på mindre protektionism och mer internationellt samarbete, inte minst på klimatområdet. USA är en viktig handelspartner för oss. Vår gemensamma handel står bakom många svenska jobb. Personligen ser jag fram emot att få samarbeta med Janet Yellen, hon är en mycket kunnig ekonom som jag har stor respekt för.”

”Biden måste bryta utvecklingen mot växande handelskonflikter med Kina. För små exportinriktade öppna ekonomier, som Sverige, finns ingen farligare situation än den att frihandeln används som vapen i stormaktskonflikter. Då kommer vi och vår exportindustri att skadas i grunden.”

”SEB har en begränsad direkt verksamhet i USA, däremot påverkas våra kunder, de nordiska företagen, då USA är en av de viktigaste marknaderna. Jag ser positivt på den ambitiösa klimat- och hållbarhetsagenda som Biden har signalerat. Det kan leda till ökat kapitalbehov och investeringar i ny grön teknik. Här ligger Sverige i framkant och har möjlighet att vara med.
Förhoppningsvis kan en ny administration blåsa liv i det internationella samarbetet med mer normaliserade relationer mellan USA och EU. Jag har också en liten förhoppning om att den globala frihandeln ska stärkas, men det återstår att se. Vad gäller banksektorn kan den nya administrationen gå hårdare fram med regleringar i USA, vilket kan skapa mer likvärdiga konkurrensförhållanden globalt.”

”Vi ser fram emot ett positivt fokus på hållbarhet och elektrifiering. Förhoppningsvis kommer vi också att se åtgärder som stöder frihandel och öppna marknader.”

”Med Biden får klimatet en chans. De senaste fyra åren har USA på federal nivå lämnat walkover. Biden kommer som president få stor betydelse, eftersom han lyssnar till vetenskapen och förstår allvaret. Han har ett ambitiöst klimatprogram och dessutom kommer USA att kliva in i Parisavtalet igen. Jag är väldigt optimistisk att det kommer ge en helt ny kraft till klimatarbetet när världens största ekonomi tar ledarskap.”

”Rådande situation med coronapandemin påverkar vår verksamhet i betydligt högre grad än vad vi förväntar oss att installationen av en ny amerikansk president kommer att göra. Vi ser ingen omedelbar påverkan, men hoppas att det kan innebära en period med större politisk stabilitet, en aktiv klimatagenda, starkare relationer med EU och en mer positiv syn på världshandel. Allt detta kommer att bidra till en mer positiv utveckling av världsekonomin.”

”Trump har som ingen annan amerikansk president varit en stor och ständig källa till global osäkerhet - som nu försvinner. Osäkerhet är kanske de värsta finansmarknaderna vet. Så bara genom att agera förutsägbart kommer Biden att underlätta för alla investerare att skapa avkastning - inklusive Första AP-fonden för svenska folket.”

”Vad gäller min verksamhet, inte alls skulle jag tro. Men det får förstås andra konsekvenser som berör mig. Möjligen finns det hopp om klimatet nu, kanske också att Europa blir tryggare med ett USA som inte flörtar med Ryssland. Min man är amerikan och därmed mina döttrar också. Hade Trump stannat kvar vid makten fyra år till tror jag att den amerikanska demokratin skulle gått under. Biden inger hopp men han står inför en enorm utmaning givet att dryga 80 procent av de republikanska väljarna tror att valet stals av demokraterna.”

”Jag tror den största och mest påtagliga skillnaden initialt kommer vara skillnaden i USA:s inställning till internationellt och multilateralt samarbete. Vi behöver en stark och konstruktiv röst, inte minst inom WTO, för att lösa upp de konflikter som i dag lamslår organisationen.”
”EU och USA är varandras viktigaste handelspartners – som svensk handelsminister kommer jag självklart verka för ett tätare och djupare band. Samtidigt är det viktigt att vara realistiska i förhoppningarna kring den nya administrationen. Joe Biden har varit tydlig med att förhandlingar om breda frihandelsavtal inledningsvis inte kommer att ligga högst på administrationens politiska dagordning. Till att börja med hoppas jag till exempel att vi kan göra framsteg i förhandlingarna med USA om borttagandet av tullar på industrivaror.”

”Vi påverkas inte direkt – men besöksnäringen är bland de branscher, som influeras omedelbart och ofta mycket av allt som händer i omvärlden. Terror, pandemi, finanskris och politisk instabilitet är alla faktorer som kan ändra konsumentbeteende och resmönster. Så med det perspektivet kommer en stabil, rationell och pålitlig amerikansk regering att skapa mycket bättre förutsättningar för en bransch som vår.”

”I min roll har jag mycket kontakt med ambassaderna i Stockholm. Jag har just tagit avsked av den utgående ambassadören, som gjorde mycket för att främja de svensk-amerikanska relationerna, och ser fram emot att möta den nya ambassadören som jag hoppas utses av presidenten och godkänns av senaten så snart som möjligt.”

”Fordonsindustrin är väldigt global med ett nätverk av leverantörer och tillverkare – globala samarbeten inom forskning och utveckling och komponenter som skickas kors och tvärs. Det kräver förutsägbarhet och den ryckighet som vi haft med Trump som president har varit svår. På längre sikt hoppas jag på ett bättre samarbete mellan Europa och USA vad gäller frihandel som inte bara handlar om tulltariffer utan även regulatoriska krav. Det vore värdefullt för både bransch och miljö.”
”Perioden med Trump har inneburit ett stort mått av osäkerhet för handeln, bland annat på grund av de stål- och aluminiumtullar som infördes med kort varsel samt hotet om biltullar. Att osäkerheten nu blir mindre är helt klart positivt”.

”Biden kommer inte att öppna upp några förhandlingar om ett stort frihandelsavtal mellan EU och USA, den tiden är förbi, men han har varit tydlig med att han vill att frågor hanteras gemensamt. Det gäller även WTO som har försvagats av att inte ha USA med sig, men som nu kommer ha enklare att reformera regelverk.”