Näringslivstoppar: Så påverkas vår verksamhet av Biden

Joe Biden har nu officiellt svurits in som USA:s 46:e president. Di har pratat med flera näringslivstoppar vad de tror om Joe Biden och vad hans presidentskap förväntas betyda för deras verksamhet.

”Biden måste bryta utvecklingen mot växande handelskonflikter med Kina”, säger Swedbanks ordförande Göran Persson.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Swedbanks ordförande Göran Persson.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Swedbanks ordförande Göran Persson.

 

Magdalena Andersson (S), finansminister.
Magdalena Andersson (S), finansminister.Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Först och främst hoppas jag förstås att det här blir en nystart för amerikanska folket efter den senaste tidens allvarliga händelser. För Sveriges del hoppas jag på mindre protektionism och mer internationellt samarbete, inte minst på klimatområdet. USA är en viktig handelspartner för oss. Vår gemensamma handel står bakom många svenska jobb. Personligen ser jag fram emot att få samarbeta med Janet Yellen, hon är en mycket kunnig ekonom som jag har stor respekt för.”

Göran Persson, ordförande Swedbank, LKAB.
Göran Persson, ordförande Swedbank, LKAB.Foto:Pontus Lundahl/TT

 

”Biden måste bryta utvecklingen mot växande handelskonflikter med Kina. För små exportinriktade öppna ekonomier, som Sverige, finns ingen farligare situation än den att frihandeln används som vapen i stormaktskonflikter. Då kommer vi och vår exportindustri att skadas i grunden.”

Johan Torgeby, vd SEB.
Johan Torgeby, vd SEB.Foto:Jack Mikrut

”SEB har en begränsad direkt verksamhet i USA, däremot påverkas våra kunder, de nordiska företagen, då USA är en av de viktigaste marknaderna. Jag ser positivt på den ambitiösa klimat- och hållbarhetsagenda som Biden har signalerat. Det kan leda till ökat kapitalbehov och investeringar i ny grön teknik. Här ligger Sverige i framkant och har möjlighet att vara med. 

Förhoppningsvis kan en ny administration blåsa liv i det internationella samarbetet med mer normaliserade relationer mellan USA och EU. Jag har också en liten förhoppning om att den globala frihandeln ska stärkas, men det återstår att se. Vad gäller banksektorn kan den nya administrationen gå hårdare fram med regleringar i USA, vilket kan skapa mer likvärdiga konkurrensförhållanden globalt.”

 

Håkan Samuelsson, vd, Volvo Cars
Håkan Samuelsson, vd, Volvo CarsFoto:Patrik Olsson

”Vi ser fram emot ett positivt fokus på hållbarhet och elektrifiering. Förhoppningsvis kommer vi också att se åtgärder som stöder frihandel och öppna marknader.”

Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister.
Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister.Foto:ALI LORESTANI/TT

”Med Biden får klimatet en chans. De senaste fyra åren har USA på federal nivå lämnat walkover. Biden kommer som president få stor betydelse, eftersom han lyssnar till vetenskapen och förstår allvaret. Han har ett ambitiöst klimatprogram och dessutom kommer USA att kliva in i Parisavtalet igen. Jag är väldigt optimistisk att det kommer ge en helt ny kraft till klimatarbetet när världens största ekonomi tar ledarskap.”

Per Strömberg, vd och koncernchef Ica-Gruppen.
Per Strömberg, vd och koncernchef Ica-Gruppen.Foto:Jack Mikrut

 

”Rådande situation med coronapandemin påverkar vår verksamhet i betydligt högre grad än vad vi förväntar oss att installationen av en ny amerikansk president kommer att göra. Vi ser ingen omedelbar påverkan, men hoppas att det kan innebära en period med större politisk stabilitet, en aktiv klimatagenda, starkare relationer med EU och en mer positiv syn på världshandel. Allt detta kommer att bidra till en mer positiv utveckling av världsekonomin.”

 

Kristin Magnusson Bernard, vd Första AP-fonden.
Kristin Magnusson Bernard, vd Första AP-fonden.Foto:Jack Mikrut

”Trump har som ingen annan amerikansk president varit en stor och ständig källa till global osäkerhet - som nu försvinner. Osäkerhet är kanske de värsta finansmarknaderna vet. Så bara genom att agera förutsägbart kommer Biden att underlätta för alla investerare att skapa avkastning - inklusive Första AP-fonden för svenska folket.”

Åsa Wikforss, författare, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien (stol 7).
Åsa Wikforss, författare, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien (stol 7).Foto:Josefine Stenersen

 

”Vad gäller min verksamhet, inte alls skulle jag tro. Men det får förstås andra konsekvenser som berör mig. Möjligen finns det hopp om klimatet nu, kanske också att Europa blir tryggare med ett USA som inte flörtar med Ryssland. Min man är amerikan och därmed mina döttrar också. Hade Trump stannat kvar vid makten fyra år till tror jag att den amerikanska demokratin skulle gått under. Biden inger hopp men han står inför en enorm utmaning givet att dryga 80 procent av de republikanska väljarna tror att valet stals av demokraterna.”

Handelsminister Anna Hallberg (S).
Handelsminister Anna Hallberg (S).Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Jag tror den största och mest påtagliga skillnaden initialt kommer vara skillnaden i USA:s inställning till internationellt och multilateralt samarbete. Vi behöver en stark och konstruktiv röst, inte minst inom WTO, för att lösa upp de konflikter som i dag lamslår organisationen.”

”EU och USA är varandras viktigaste handelspartners – som svensk handelsminister kommer jag självklart verka för ett tätare och djupare band. Samtidigt är det viktigt att vara realistiska i förhoppningarna kring den nya administrationen. Joe Biden har varit tydlig med att förhandlingar om breda frihandelsavtal inledningsvis inte kommer att ligga högst på administrationens politiska dagordning. Till att börja med hoppas jag till exempel att vi kan göra framsteg i förhandlingarna med USA om borttagandet av tullar på industrivaror.”

 

Lisebergs vd Andreas Andersen.
Lisebergs vd Andreas Andersen.Foto:Patrik olsson

”Vi påverkas inte direkt – men besöksnäringen är bland de branscher, som influeras omedelbart och ofta mycket av allt som händer i omvärlden. Terror, pandemi, finanskris och politisk instabilitet är alla faktorer som kan ändra konsumentbeteende och resmönster. Så med det perspektivet kommer en stabil, rationell och pålitlig amerikansk regering att skapa mycket bättre förutsättningar för en bransch som vår.”

 

Andreas Norlén, talman.
Andreas Norlén, talman.Foto:Stina Stjernkvist/TT

 

”I min roll har jag mycket kontakt med ambassaderna i Stockholm. Jag har just tagit avsked av den utgående ambassadören, som gjorde mycket för att främja de svensk-amerikanska relationerna, och ser fram emot att möta den nya ambassadören som jag hoppas utses av presidenten och godkänns av senaten så snart som möjligt.”

Fredrik Sidahl, vd för fordonsunderleverantörernas branschorganisation FKG.
Fredrik Sidahl, vd för fordonsunderleverantörernas branschorganisation FKG.Foto:Jack Mikrut

”Fordonsindustrin är väldigt global med ett nätverk av leverantörer och tillverkare – globala samarbeten inom forskning och utveckling och komponenter som skickas kors och tvärs. Det kräver förutsägbarhet och den ryckighet som vi haft med Trump som president har varit svår. På längre sikt hoppas jag på ett bättre samarbete mellan Europa och USA vad gäller frihandel som inte bara handlar om tulltariffer utan även regulatoriska krav. Det vore värdefullt för både bransch och miljö.”

”Perioden med Trump har inneburit ett stort mått av osäkerhet för handeln, bland annat på grund av de stål- och aluminiumtullar som infördes med kort varsel samt hotet om biltullar. Att osäkerheten nu blir mindre är helt klart positivt”.

Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.Foto:Jonas Eng

”Biden kommer inte att öppna upp några förhandlingar om ett stort frihandelsavtal mellan EU och USA, den tiden är förbi, men han har varit tydlig med att han vill att frågor hanteras gemensamt. Det gäller även WTO som har försvagats av att inte ha USA med sig, men som nu kommer ha enklare att reformera regelverk.”

 


Innehåll från HuaweiAnnons

”Tekniken är på väg att göra affärsresandet överflödigt”

Mycket pekar på att affärsresandet kommer att fortsätta minska även efter pandemin. 

Det ställer krav på företagen att accelerera utvecklingen av sina digitala mötesrum – och ta det smarta kontoret till nästa nivå.  

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

I en global undersökning bland resenärer som det amerikanska managementkonsultbolaget Oliver Wyman gjorde förra våren svarade 27 procent att de planerar att resa mindre i jobbet i framtiden. När samma fråga ställdes i höstas hade siffran stigit till 43 procent, vilket visar på en insikt om att många av de affärsresor som görs i vanliga fall egentligen är onödiga. För varför ska man resa kors och tvärs över världen när det funkar lika bra att mötas i ett digitalt sammanhang? 

Det skulle i så fall vara för att slippa teknik som inte håller måttet. Flera av de som medverkade i undersökningen ansåg inte att telekonferenser var ett effektivt sätt att sköta affärer på, och de såg det inte heller som ett bra verktyg för att bygga nya affärsrelationer. Alla som deltagit i en telekonferens med dåligt ljud och undermålig bildkvalitet skulle nog hålla med om detta. 

Som att mötas ansikte mot ansikte

En förutsättning för att företagen ska kunna ersätta affärsresor med digitala träffar borde därför vara att använda teknik som gör det möjligt att mötas som i verkliga livet. Det är något som Huawei tagit fasta på med IdeaHub – ett produktivitetsverktyg för det smarta kontoret.  

– Pandemin har för alltid förändrat hur människor kommunicerar med varandra. Med IdeaHub vill vi hjälpa våra kunder att uppnå det mest effektiva sättet för kommunikation i både online- och offline-möten. När de inte har någon annan kommunikationsmetod än telekonferens, ser vi till att de kan interagera som om de var på samma plats. Detta med hjälp av vår avancerade ljud- och videoteknik samt sömlösa whiteboard-upplevelse, förklarar Johan Eriksson, Cloud & AI Business Manager på Huawei. 

Fokus på enkelhet

IdeaHub tillhör Huaweis intelligenta kommunikationsproduktserie, som är baserad på mer än 20 års audiovisuell forskning och utveckling. IdeaHub-seriens produkter är skapade ur en ökad efterfrågan på effektivare kommunikation och framväxten av teknologier som moln och artificiell intelligens – som har lett till en ny era av smarta kontor, där man kan arbeta när som helst, var som helst. En viktig del i utvecklingen av IdeaHub har varit att göra den så enkel som möjligt att använda. 

– Vi integrerade en professionell videokonferenskamera och mikrofonuppsättning i IdeaHub och gjorde den vacker och enkel. Dubbla operativsystem gör det också lätt för användarna att nå alla sina kunder på olika typer av plattformar med en enhet. Fem olika trådlösa delningsmetoder, AI-driven kamera, mikrofon och whiteboard gör tekniken okomplicerad och lättillgänglig. 

För att deras kunder ska slippa problemet med teknik som inte beter sig som den ska, har Huawei gjort IdeaHub så pass tillförlitlig att den kan hantera upp till 30 procents paketförlust under ett videomöte. 

– Andra avancerade teknologier som speaker tracking samt text- och  formigenkänning är alla tillgängliga genom ett enkelt klick. Detta i syftet att förbättra möteseffektiviteten och förhindra att tekniken tar huvudrollen och distraherar deltagarna från mötet. 

Miljöperspektivet 

Tittar man på IdeaHub utifrån ett större perspektiv, tror Johan Eriksson att den här typen av teknik i längden även kommer att ha en positiv inverkan på miljön. 

– Eftersom IdeaHub gör onlinemöten lika effektiva som att mötas ansikte mot ansikte, tror jag att vi inte längre kommer att ha något stort behov av att resa i arbetet. På så sätt bidrar tekniken till minskad klimatpåverkan. 

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

 

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?