Annons

Näringslivsprofilernas lättnad efter Bidens seger: ”Bra för omvärlden”

Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet möts med optimism, såväl på ett mänskligt plan som på ett ekonomiskt, bland svenska företagsledare och börsexperter som Di talat med på lördagskvällen.

”Det kommer att bli lättare att andas”, säger Antonia Ax:son Johnson.

Martin Guri, Antonia Ax:son Johnson och Sven-Olof Johansson.
Martin Guri, Antonia Ax:son Johnson och Sven-Olof Johansson.Foto:Josefine Stenersen; TT; Joey Abrait

Efter dagar av rösträkning stod det klart på lördagen att den demokratiske kandidaten Joe Biden blir USA:s nästa president.

Familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson tar emot beskedet med lättnad.

”Detta fantastiska land, som jag känner så väl, måste ledas av en person med karaktär, med respekt för sanning, alla människors lika värde och humanistiska värderingar. Det kommer att bli lättare att andas”, säger hon till Di.

President Trump kommer att kämpa emot in i det längsta, spår investmentbolaget Volatis styrelseordförande och storägare Patrik Wahlén.

”Men i januari har vi en ny, mer balanserad och förutsägbar president i Vita huset. Joe Biden kommer att vara bra för omvärlden, världshandeln, Nato, Parisavtalet och så vidare. Förhoppningsvis fortsätter han att vara hård mot Kina”, säger han till Di.

Utfallet blev som många på marknaden trodde och hoppades, enligt Sven-Olof Johansson, vd på fastighetsbolaget Fastpartner.

”Det här är nog en lättnad och befrielse för väldigt många. Det är skönt att få en mer normaliserad politik, att ett helt land inte drivs utifrån ett twitterkonto. Det blir mer balans i tillvaron”, säger han till Di på lördagskvällen.

Bytet av amerikansk president är ”definitivt” bra för Sverige, anser han.

”Allt som händer ekonomiskt i USA påverkar ju Sverige också. Det här är bra för alla internationella relationer och olika typer av handelsavtal. Det hade kunnat bli rätt knepigt mellan USA och Europa på handelssidan om Trump fått fyra år till.”

Stimulanspaketen som marknaden inväntat i flera månader kommer sannolikt att bli verklighet nu, bedömer Sven-Olof Johansson.

”Och Fed verkar också vara i startgroparna för att se till att man stöder efterfrågan i USA och får igång ekonomin igen, trots corona.”

En Biden-seger och fortsatt republikanskt dominerad senat, med ”nedfilade socialistiska inslag i politiken”, diskonterades av aktiemarknaden redan under veckan, konstaterar han.

Den punkten lyfts även fram av Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

”Det ger trafikstockning och gör det trögare att förhandla igenom en alltför tydligt demokratisk agenda, bland annat skattehöjningarna.”

Den stora punkten med Bidens vinst är att USA nu kommer att återgå till Parisavtalet, betonar han.

”Det är otroligt viktigt. Nu kommer nästan hela världen unisont att investera massivt i den gröna agendan. Kina vill ta ledarskapet, och jag tror inte att USA bara kommer att låta dem ta ledartröjan. Det kommer att bli en kapplöpning i positiv bemärkelse.”

Coronapandemin har blivit en katalysator för utvecklingen, och framöver blir skillnaden allt större mellan gröna och icke-gröna bolag på börserna, anser han.

”Det finns kapacitet och kunskap, så de progressiva stegen för omställning och hållbarhet kan gå väldigt snabbt nu. Jag tror att det här är nästa stora grej. I och med covid-19 så kommer man att fortsätta att pumpa in pengar i saker som ligger rätt i tiden. Jag är väldigt ‘bullish’.”

De stora investeringar som väntade vid en ”blå våg”, det vill säga en Biden-vinst liksom ett demokratiskt övertagande av senaten, lär nu inte bli verklighet, bedömer Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB. Men han ser likväl ljust på börsutsikterna.

”Nu kanske det ändå kan bli lite fart igen på de gröna bolagen, men jag tror att det kan komma att dröja. Jag är ändå optimistisk till börsen. Fed var tydligt med att man gör vad som krävs, att man vill ha hjälp av det fiskala och att man kommer få ett nytt stimulanspaket.”


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?