1515
Annons

Näringslivsprofilernas lättnad efter Bidens seger: ”Bra för omvärlden”

Joe Bidens seger i det amerikanska presidentvalet möts med optimism, såväl på ett mänskligt plan som på ett ekonomiskt, bland svenska företagsledare och börsexperter som Di talat med på lördagskvällen.

”Det kommer att bli lättare att andas”, säger Antonia Ax:son Johnson.

Martin Guri, Antonia Ax:son Johnson och Sven-Olof Johansson.
Martin Guri, Antonia Ax:son Johnson och Sven-Olof Johansson.Foto:Josefine Stenersen; TT; Joey Abrait

Efter dagar av rösträkning stod det klart på lördagen att den demokratiske kandidaten Joe Biden blir USA:s nästa president.

Familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson tar emot beskedet med lättnad.

”Detta fantastiska land, som jag känner så väl, måste ledas av en person med karaktär, med respekt för sanning, alla människors lika värde och humanistiska värderingar. Det kommer att bli lättare att andas”, säger hon till Di.

President Trump kommer att kämpa emot in i det längsta, spår investmentbolaget Volatis styrelseordförande och storägare Patrik Wahlén.

”Men i januari har vi en ny, mer balanserad och förutsägbar president i Vita huset. Joe Biden kommer att vara bra för omvärlden, världshandeln, Nato, Parisavtalet och så vidare. Förhoppningsvis fortsätter han att vara hård mot Kina”, säger han till Di.

Utfallet blev som många på marknaden trodde och hoppades, enligt Sven-Olof Johansson, vd på fastighetsbolaget Fastpartner.

”Det här är nog en lättnad och befrielse för väldigt många. Det är skönt att få en mer normaliserad politik, att ett helt land inte drivs utifrån ett twitterkonto. Det blir mer balans i tillvaron”, säger han till Di på lördagskvällen.

Bytet av amerikansk president är ”definitivt” bra för Sverige, anser han.

”Allt som händer ekonomiskt i USA påverkar ju Sverige också. Det här är bra för alla internationella relationer och olika typer av handelsavtal. Det hade kunnat bli rätt knepigt mellan USA och Europa på handelssidan om Trump fått fyra år till.”

Stimulanspaketen som marknaden inväntat i flera månader kommer sannolikt att bli verklighet nu, bedömer Sven-Olof Johansson.

”Och Fed verkar också vara i startgroparna för att se till att man stöder efterfrågan i USA och får igång ekonomin igen, trots corona.”

En Biden-seger och fortsatt republikanskt dominerad senat, med ”nedfilade socialistiska inslag i politiken”, diskonterades av aktiemarknaden redan under veckan, konstaterar han.

Den punkten lyfts även fram av Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

”Det ger trafikstockning och gör det trögare att förhandla igenom en alltför tydligt demokratisk agenda, bland annat skattehöjningarna.”

Den stora punkten med Bidens vinst är att USA nu kommer att återgå till Parisavtalet, betonar han.

”Det är otroligt viktigt. Nu kommer nästan hela världen unisont att investera massivt i den gröna agendan. Kina vill ta ledarskapet, och jag tror inte att USA bara kommer att låta dem ta ledartröjan. Det kommer att bli en kapplöpning i positiv bemärkelse.”

Coronapandemin har blivit en katalysator för utvecklingen, och framöver blir skillnaden allt större mellan gröna och icke-gröna bolag på börserna, anser han.

”Det finns kapacitet och kunskap, så de progressiva stegen för omställning och hållbarhet kan gå väldigt snabbt nu. Jag tror att det här är nästa stora grej. I och med covid-19 så kommer man att fortsätta att pumpa in pengar i saker som ligger rätt i tiden. Jag är väldigt ‘bullish’.”

De stora investeringar som väntade vid en ”blå våg”, det vill säga en Biden-vinst liksom ett demokratiskt övertagande av senaten, lär nu inte bli verklighet, bedömer Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB. Men han ser likväl ljust på börsutsikterna.

”Nu kanske det ändå kan bli lite fart igen på de gröna bolagen, men jag tror att det kan komma att dröja. Jag är ändå optimistisk till börsen. Fed var tydligt med att man gör vad som krävs, att man vill ha hjälp av det fiskala och att man kommer få ett nytt stimulanspaket.”


Parler delvis uppe igen med rysk hjälp

Plattformen Parler går åter att nå på nätet. Forumet, dit många av USA:s president Donald Trumps anhängare har sökt sig sedan de blockerats från andra plattformar, exempelvis Twitter, försvann från internet i förra veckan då Amazon stoppade plattformen från att använda företagets servrar.

Foto:Christophe Gateau

Även it-jättar som Google och Apple har plockat bort Parler från sina appbutiker då företaget efter stormningen av Kapitolium den 6 januari har kritiserats för att inte tillräckligt ha hanterat inlägg som uppmuntrar och uppviglar till våld.

Under måndagen var Parlers webbplats med hjälp av ett ryskägt företag tillgängligt igen, dock bara för att meddela att man arbetar för att återställa samtliga funktioner.

Parler, som uppger att man har över 12 miljoner användare, stämde Amazon förra veckan då man blivit utestängt från servrarna. I en intervju med Fox News säger Parler-chefen John Matze att han är säker på att plattformen i slutet av månaden åter kommer att fungera som den tidigare har gjort.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?