1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Näringslivsprofiler ska fixa bostad till ukrainska flyktingar

It-entreprenören och miljardären Dan Olofsson och näringslivsprofilen Ebba Lindsö startar en sajt för att förmedla bostäder mellan privatpersoner i Sverige och ukrainska flyktingar. Den tekniska plattformen har utvecklats av ukrainska it-konsulter inom Sigma Software, som ägs av familjen Olofsson.

Näringslivsprofilen Ebba Lindsö och it-entreprenören Dan Olofsson.
Näringslivsprofilen Ebba Lindsö och it-entreprenören Dan Olofsson.Foto:Jack Mikrut; Jenny Leyman

När Ryssland anföll Ukraina och antalet flyktingar som kom till Sverige ökade snabbt, såg Ebba Lindsö att det fanns ett matchningsproblem mellan privatpersoner med bostäder att låna ut och flyende som behövde tak över huvudet.

”Jag talade med ganska många människor som har rum, gästhus eller hela våningar och som visade intresse att sträcka ut en hand när de såg det fruktansvärda som hände människor i ett europeiskt land. När den offentliga sektorn inte kan ställa upp direkt med bostäder så behöver det civila samhället bistå och underlätta situationen”, förklarar Ebba Lindsö.

Hon har bakgrund som bland annat vd för Svenskt Näringsliv och har suttit i partistyrelsen för Kristdemokraterna. Via den tidigare KD-ledaren Alf Svensson fick hon kontakt med it-entreprenören Dan Olofsson, som genast nappade på idén att ordna en sajt för förmedling av bostäder mellan privatpersoner och flyktingar.

”Det är ingen bra lösning att vi hyser in dem i flyktinganläggningar ute i skogen där de får sitta i ett eller två år. Så jag ringde Sigmas vd i Ukraina och berättade om tankarna. De utvecklade plattformen på två veckor”, säger Dan Olofsson, som själv kommer att lägga in två boenden med tolv respektive tre bäddar i systemet.

En viktig del av bostadsförmedlingstjänsten, som kallas Swedes for Ukraine, är att alla som lånar ut bostäder måste legitimera sig via Bank-id för att så långt som möjligt hålla borta oseriösa personer och minska risken för trafficking. Grundarna uppmanar också parterna att träffas innan de gör en överenskommelse, för att bland annat säkerställa att bostaden håller vad som utlovats och att personerna som lånar ut den verkar seriösa.

Dessutom finns ett samarbete med Sveriges Stadsmissioner, som bidrar med information och råd till flyktingar om vad de ska tänka på när de lånar bostad av en privatperson.

”Stadsmissionen är en fantastisk organisation för att bistå människor som är utsatta och de såg att en matchningstjänst saknades. Ett samarbete mellan oss skulle därför vara väldigt bra och vi har haft regelbundna möten sedan tre fyra veckor”, säger Ebba Lindsö och tillägger att Stadsmissionen också har ett nära samarbete med polisen om problem skulle uppstå.

I plattformen finns också ett färdigt standardavtal som kan användas av dem som använder tjänsten. Grundarnas förhoppning är att alla som registrerar bostäder via sajten ska låna ut dem gratis, även om det inte är förbjudet att ta ut hyra. Dessutom är tanken att det om möjligt ska handla om boende över längre tid, helst minst tre månader, för att ge stabilitet åt flyktingarna.

Sajten finns på svenska, engelska och ukrainska och är utvecklad av Sigma Softwares it-konsulter som finns kvar i Ukraina.

 


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?