1515
Annons

Näringslivsprofilen Peter Enström släpper bok om fåglar

Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance, har skrivit och fotat ”Fåglar i Stockholms skärgård – en fågelbok för nybörjare”, som i dagarna ges ut på Ekerlids Förlag. 

Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance och nu även författare.
Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance och nu även författare.

Du grundade it-bolaget Turnit som blev en snabbväxare vid millennieskiftet, har varit vd i en rad börsbolag och bland annat suttit i Nordeas centralstyrelse. Mindre känt är kanske ditt fågelintresse, är du nervös hur boken ska tas emot?

”Nej faktiskt inte. Jag har gjort den med utgångspunkt att den ska väcka intresse och hjälpa läsaren in i den här världen. Om andra ornitologer skulle ha synpunkter kommer jag nog överleva det.”

Det är ingen fälthandbok, hur har du tänkt?
”Fågelskådning har gett mig själv oerhörd glädje, att få andra att känna samma bultande känsla är kanske en önskedröm. Flera av mina vänner brukar fråga mig när de vill ha hjälp med vad de sett. För fem år sedan bestämde jag mig för att ge ut en bok om fåglar i Stockholms skärgård. Det är inget jag ångrat, men har inneburit mycket mer jobb än jag hade föreställt mig. Det har blivit närmare 11 000 bilder netto, 270 finns med i boken. När man sedan har kommit hem och satt sig ner med boken för att hitta den fågel man tidigare såg finns tydliga bilder och korta lättlästa texter.”

”Det är en väldig tillfredsställelse att se en brun kärrhök fladdra över en vassrugge.”

Hur började du själv?
”I slutet av 1950-talet följde jag med en klasskompis och hans pappa ut en gång och fastnade direkt. Senare tog jag licens och har ringmärkt några tusen fåglar. Dessutom är jag nog en av få som tjänat pengar på fågelintresset eftersom vi bland annat importerade fångstnät från Japan i mina föräldrars företag AB Curt Enström, som jag tog till börsen 1983. Vi sålde bland annat till ringmärkningsstationerna i Ottenby och Falsterbo. Under mer än 60 år har skådning och golf varit min huvudsakliga fritidssysselsättning. Numera har jag alltid med mig kikare eller kamera även när jag går ut på banan.”

Hur många arter har du sett?
”Jag har inte tagit mig över 300 i Sverige, men drivs inte av mängden observerade arter. Det räcker att få uppleva dem i naturen. Det är en väldig tillfredsställelse att se en brun kärrhök fladdra över en vassrugge.”

Vad behöver en nybörjare för utrustning?
”En bra kikare är primär. Den kan kosta en del, men det är verkligen viktigt att ha en ljusstark kikare med skärpa i hela synfältet. Nästa steg är att skaffa sig en tubkikare. De går att få tag på hyfsat billigt begagnat med förstoringar på 20, 25, eller 30 gånger. En anteckningsbok är också bra för att skriva ned ett par tre artkaraktärer för att kunna artbestämma den senare, det är annars lätt att glömma.”

Har du någon favoritfågel?
”Nej, faktiskt inte. Klart att havsörnar är mäktigt att kunna följa i skärgården, men nötväckan är också en intressant och lattjo fågel.”


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?