Hoppa till innehållet

Annons

Näringslivsprofilen Peter Enström släpper bok om fåglar

Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance, har skrivit och fotat ”Fåglar i Stockholms skärgård – en fågelbok för nybörjare”, som i dagarna ges ut på Ekerlids Förlag. 

Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance och nu även författare.
Peter Enström, ordförande i investmentbanken Stockholm Corporate Finance och nu även författare.

Du grundade it-bolaget Turnit som blev en snabbväxare vid millennieskiftet, har varit vd i en rad börsbolag och bland annat suttit i Nordeas centralstyrelse. Mindre känt är kanske ditt fågelintresse, är du nervös hur boken ska tas emot?

”Nej faktiskt inte. Jag har gjort den med utgångspunkt att den ska väcka intresse och hjälpa läsaren in i den här världen. Om andra ornitologer skulle ha synpunkter kommer jag nog överleva det.”

Det är ingen fälthandbok, hur har du tänkt?
”Fågelskådning har gett mig själv oerhörd glädje, att få andra att känna samma bultande känsla är kanske en önskedröm. Flera av mina vänner brukar fråga mig när de vill ha hjälp med vad de sett. För fem år sedan bestämde jag mig för att ge ut en bok om fåglar i Stockholms skärgård. Det är inget jag ångrat, men har inneburit mycket mer jobb än jag hade föreställt mig. Det har blivit närmare 11 000 bilder netto, 270 finns med i boken. När man sedan har kommit hem och satt sig ner med boken för att hitta den fågel man tidigare såg finns tydliga bilder och korta lättlästa texter.”

”Det är en väldig tillfredsställelse att se en brun kärrhök fladdra över en vassrugge.”

Hur började du själv?
”I slutet av 1950-talet följde jag med en klasskompis och hans pappa ut en gång och fastnade direkt. Senare tog jag licens och har ringmärkt några tusen fåglar. Dessutom är jag nog en av få som tjänat pengar på fågelintresset eftersom vi bland annat importerade fångstnät från Japan i mina föräldrars företag AB Curt Enström, som jag tog till börsen 1983. Vi sålde bland annat till ringmärkningsstationerna i Ottenby och Falsterbo. Under mer än 60 år har skådning och golf varit min huvudsakliga fritidssysselsättning. Numera har jag alltid med mig kikare eller kamera även när jag går ut på banan.”

Hur många arter har du sett?
”Jag har inte tagit mig över 300 i Sverige, men drivs inte av mängden observerade arter. Det räcker att få uppleva dem i naturen. Det är en väldig tillfredsställelse att se en brun kärrhök fladdra över en vassrugge.”

Vad behöver en nybörjare för utrustning?
”En bra kikare är primär. Den kan kosta en del, men det är verkligen viktigt att ha en ljusstark kikare med skärpa i hela synfältet. Nästa steg är att skaffa sig en tubkikare. De går att få tag på hyfsat billigt begagnat med förstoringar på 20, 25, eller 30 gånger. En anteckningsbok är också bra för att skriva ned ett par tre artkaraktärer för att kunna artbestämma den senare, det är annars lätt att glömma.”

Har du någon favoritfågel?
”Nej, faktiskt inte. Klart att havsörnar är mäktigt att kunna följa i skärgården, men nötväckan är också en intressant och lattjo fågel.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera