ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringslivsprofilen: Kompetensutvisningarna "ett nationellt självskadebeteende"

  • Foto: Marcus Ericsson/TT

ABB-ingenjören Ali Omumi lämnar nu Sverige efter det uppmärksammade utvisningsbeskedet. Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, är frustrerad över att kompetensutvisningarna inte stoppas trots stor politisk enighet om att kompetent arbetskraft inte ska utvisas på grund av missar i ansökningsprocessen.

På torsdagen lämnade den ABB-anställde ingenjören Ali Omumi och hans familj Sverige. hans fall är ett av de som uppmärksammats bland de så kallade kompetensutvisningarna, utvisningar av arbetskraftsinvandrare vars uppehållstillstånd dragits in efter missar från arbetsgivarens sida i tillståndsprocessen med Migrationsverket.

I en debattartikel i Di i maj i år krävde ABB Sveriges vd Johan Söderström att riksdagen röstar igenom en amnesti för arbetskraftsinvandrare som efter flera år i Sverige hotas av utvisning på grund av byråkratiska misstag.

I Ali Omumis fall handlade det om ett fel i handläggningen som innebar att hans tidigare arbetsgivare inte tecknat en sjukförsäkring åt honom under hans första 16 månader i Sverige trots att det stod med i hans kontrakt. När Ali Omumi och arbetsgivaren försökte rätta till misstaget i efterhand fick de avslag i samtliga instanser.

Till SVT säger Ali Omumi att familjen gjort sitt bästa för integreras i det svenska samhället men att ABB nu jobbar på att hitta nya uppgifter åt honom i Europa eller Nordamerika.

"Det är helt absurt att lagstiftnigen och systemet straffar mig för ett misstag som har begåtts av någon annan", säger Ali Omumi till SVT.

Maris Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, har många gånger uttalat sig kritiskt kring kompetensutvisningarna. Hon säger att Ali Omumis fall är särskilt absurt då felet begicks av en tidigare arbetsgivare.

"Alla som straffas i det här fallet – Ali själv som utvisas och ABB som behöver den här kompetensen – har egentligen inte gjort något fel. Det är en väldigt tveksam rättsprincip att man straffas för något som någon annan har gjort", säger hon.

Bortom Ali Omumis fall kvarstår situationen där arbetskraftsinvandrare med kompetenser som näringslivet efterfrågar utvisas på grund av 

Hon berättar att hon tidigare i år träffade Tayyab Shabab, den utvecklare vars utvisning ledde till stor kritik kring kompetensutvisningarna och som Di Digital tidigare berättat om, i Berlin tidigare i år. Enligt honom är hans fall välkänt i Tyskland, något som skadar bilden av Sverige och förvärrar kompetensförsörjningen på sikt enligt Maria Rankka.

"När andra länder gör allt för att välkomna kompetens av det här slaget så utvisar vi den. Det är ju någon slags nationellt självskadebeteende", säger Maria Rankka.

Redan förra året föreslog regeringen en ändring i utlänningslagen som skulle göra det möjligt för arbetskraftsinvandrare att stanna så länge arbetsgivaren åtgärdat eventuella felaktigheter i avtalet. I december kom också två vägledande domar från Migrationsöverdomstolen där två utvisningsbeslut från Migrationsverket revs upp.

Ändå är det juridiska läget fortfarande oklart. Maria Rankka tror därför att det krävs en lagändring för att stoppa kompetensutvisningarna.

"Man bör införa någon form av proportionalitetsbestämmelse i lagstiftningen för att de här absurda konsekvenserna inte ska uppstå", säger hon.

Maria Rankka är frustrerad över att i princip samtliga riksdagspartier anser att kompetensutvisningarna bör stoppas men att ingenting sker. Hon beskriver politikernas agerande hittills som provocerande.

"I princip alla tycker att det här är något sorts systemfel. Då skulle jag säga att frågan inte har prioriterats tillräckligt mycket politiskt", säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies