1515
Annons

Näringslivets tungviktare finns hos Di i Almedalen

Krigsutbrott, inflationschock, Sverige in i Nato, räntekaos, råvarubrist och politisk cirkus på hemmaplan.

Ja, vad var det egentligen som hände det senaste halvåret och hur kommer den nya verkligheten att påverka näringslivet framåt?

Det saknas verkligen inte ämnen när Almedalsveckan gör comeback.

Därför är Dagens industri på plats i Visby för att rapportera, debattera och analysera.

Foto:Jesper Frisk

Dagens industri och tidningarna i Di-gruppen har som mål att vara en mötesplats för det svenska näringslivet. När Almedalsveckan i Visby startar om efter två års pandemiuppehåll är det i ett viktigt läge för Sverige och det svenska näringslivet.

På hemmaplan blir höstens riksdagsval viktigt för företag och alla människor som formar näringslivet. Regeringsfrågan är central och att utläsa av den Ipsosundersökning Di genomfört och kommer att publicera under den kommande veckan är en av de viktiga frågorna för företagsledarna efter höstens val att få till en stabilare situation mellan de båda regeringsalternativen än Sverige haft sedan det senaste valet. I det spelet är till exempel Centerpartiets agerande efter valet avgörande. Klart är dock att partiet och partiledaren Annie Lööf tappat den uppburna position hon hade i näringslivet vid valet för fyra år sedan.

Samtidigt har den svenska inrikespolitiken sannolikt hamnat lite i skymundan för de svenska företagsledarna sedan den 24 februari. Den ryska invasionen av Ukraina och de dramatiska följderna av krigsutbrottet har snabbt förändrat verkligheten för näringslivet, såväl små- som storbolag.

Det saknas således inte ämnen att fördjupa sig i under Almedalsveckan. 

Dagens industri arrangerar 45 programpunkter på vår arena invid havet under måndag till och med onsdag. Tillsammans med våra systertidningar i Di-gruppen har vi hela 90 öppna arrangemang på sammanlagt fem scener.

Spännvidden i ämnen att lyfta är stor i år.

Den aktuella Natofrågan avhandlas till exempel i ett samtal mellan Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och Di:s chefredaktör Peter Fellman under måndagen.

Den politiska situationen i Sverige står högt upp på agendan när Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson möter partiledarna på Di:s scen, bland annat Moderaternas Ulf Kristersson, Centerpartiets Annie Lööf, Kristdemokraternas Ebba Busch och Liberalernas Johan Pehrson.

Den heta frågan om den gröna omställningen av det svenska näringslivet lockar också flera tungviktare i de svenska bolagen till Dagens industris arena, däribland SSAB:s vd Martin Lindqvist, LKAB:s vd Jan Moström, Vattenfalls vd Anna Borg och AB Volvos vd Martin Lundstedt.

Det är några av de 45 punkterna, men här finns alla punkter från Dagens industri samlade.

Samtidigt som Almedalsveckan det senaste decenniet blivit en viktig arena för samtalet mellan näringsliv och politik är ursprungsidén med politikerveckan i Almedalen en vecka där de politiska partierna visar upp sig central, inte minst i ett valår som i år.

I år har tempot skruvats upp med tal i Almedalsparken från två partier per dag, det första klockan 11.00 och det andra klockan 19.00.

För att guida i det uppskruvade tempot rapporterar Dagens industris politiska reportrar löpande på di.se och i papperstidningen från talen och den efterföljande debatten. 

Vi sänder också alla talen i Di TV och efter talet klockan 11.00 genomförs en paneldebatt som leds av Di:s debattredaktör Andreas Johansson för att analysera partiledarnas budskap. Den går att se live från Di:s scen, men även i Di TV.

Även Di TV:s populära program Börsmorgon med programledarna Anna Ekelund och Ylva Johansson och Börskoll med Nike Mekibes sänds nästa vecka från Visby.

Så oavsett om du är på plats och kan följa debatten live eller om du är på distans så väntar en fullmatad vecka att hänga med oss på Dagens industri och följa vår rapportering från Almedalsveckan i det viktiga läge politiskt och ekonomiskt som det svenska näringslivet befinner sig i.

Jonas Jonsson, redaktionschef Dagens industri

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Ökat tryck på livräddningskurser efter corona

Att tvingas till nya arbetssätt under pandemin blev en lyckträff för Techmedico som säljer hjärtstartare och utbildar företag i hjärt- och lungräddning. Grundaren Jessica Holmström har orderboken full, men halvledarbristen utgör fortfarande något av en utmaning. 

Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.
Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.

”Jag trodde aldrig att jag skulle vara tacksam över effekterna av pandemin, men tack vare den mår Techmedico bättre. Utbildningarna har vässats och kunderna har blivit fler. Vi har hittat nya vägar för samarbeten”, säger bolagets grundare Jessica Holmström. 

Företaget är en distributör av hjärtstartare och bedriver utbildningsinsatser inom hjärt- och lungräddning. I sortimentet ingår även produkter för brandskydd och andra sjukvårdsartiklar. 

När Di besökte Techmedico i början av 2021 berättade Jessica Holmström om hur mängder med utbildningar ställdes in under pandemin. Samtidigt ökade efterfrågan på munskydd och handsprit och utbildningarna fick ta nya, digitala former. 

Med facit i hand kan Jessica Holmström titta tillbaka på hur verksamheten repat sig och kan nu stoltsera med fulltecknade orderböcker. 

”Vi har gått stärkta ur det här, men det har varit nervöst.”

Det digitala koncept som togs fram lever vidare och i stället för att en utbildare sätter sig i bilen och kör till kunderna, så får utbildningsdockan åka med ett fraktbolag till platsen för utbildningen.

”Själva utbildningen sker över nätet och det blir en mer effektiv utbildning. Det har också gjort att vi har kunnat skräddarsy utbildningarna mer till kundernas behov.”

Att många företag valde bort HLR-utbildning under ungefär ett och ett halvt år har skapat ett uppdämt behov som nu måste mötas. 

”Man tar också mer hand om varandra och är villig att hjälpa en medmänniska i kris. Jag tror att vi har blivit lite mer omtänksamma”, säger Jessica Holmström, som tror att hon kommer att behöva nyanställa under året.

Det finns dock utmaningar kvar. Den globala bristen på halvledare och litium påverkar även tillverkningen av hjärtstartare. 

”Vi har förstående kunder och en tillverkare som gör så gott den kan. Med lite tillförsikt så kommer vi att kunna leverera hjärtstartare under kvartal två och tre. De som fått vänta länge får sina nu.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera