Näringslivet pressar på för presidentåtal

NEW YORK. Representanthuset väntas på onsdagen rösta för att ställa Donald Trump inför riksrätt för andra gången, med syftet att hindra honom från att kandidera igen. 

Pressen från näringslivet bedöms vara en viktig faktor i den stundande rättegången. 

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Gerald Herbert

Sedan vicepresident Mike Pence meddelat att han inte tänker åberopa det 25:e tillägget för att avsätta presidenten startade representanthuset på onsdagen en riksrättsprocess. Efter den här tidningens pressläggning röstade kammaren om huruvida Donald Trump ska åtalas för att ha uppviglat till de våldsamheter som ledde till stormningen av kongressen.

Bedömare var överens om att en majoritet av ledamöterna skulle rösta för att fälla honom, då flera republikaner sagt att de skulle göra gemensam sak med demokraterna. 

Därmed väntas åtalet landa i senaten, som dock inte är på plats förrän på tisdag – dagen innan Joe Bidens installation. Riksrättsrättegången väntas med andra ord inte starta förrän Donald Trump lämnat Vita huset. 

Men många kongressledamöter uppges ändå se det som sin plikt att ställa presidenten till svars. Ett annat motiv som nämns är att en fällande dom skulle hindra Donald Trump från att inneha ett politiskt ämbete igen.

Inför en resa till Texas på tisdagen uttalade sig Donald Trump om att riksrättsprocessen ”orsakar otrolig fara”, och att det inte var något fel på vad han sa till sina supportrar innan stormningen. 

”Folk tyckte att det jag sa var helt passande”, sa Donald Trump.

Men hans partikollegor i senaten tycks inte hålla med. Allt fler rapporteras överväga att rösta för att fälla Donald Trump, inklusive Mitch McConnell, partiets senatsledare. 

Inte heller näringslivet tycks ha något mer tålamod med presidenten. Sedan stormningen har en lång rad storföretag tagit sin hand från Donald Trump, inklusive hans bank, Deutsche Bank. 

Företagen har också övergett de ledamöter som röstade emot Joe Bidens valvinst – en markering som spås sätta extra press på republikanerna under riksrättsprocessen.

Det är dock oklart när och hur rättegången ska ske. Demokrater säger sig vara oroade över risken för att riksrättsprocessen ska störa Joe Bidens första tid som president. Man talar därför om möjligheten att dela upp senatens arbetsdagar mellan rättegång och utfrågningar av nominerade ministrar. 


Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?