1515
Annons

Näringslivet pressar på för presidentåtal

NEW YORK. Representanthuset väntas på onsdagen rösta för att ställa Donald Trump inför riksrätt för andra gången, med syftet att hindra honom från att kandidera igen. 

Pressen från näringslivet bedöms vara en viktig faktor i den stundande rättegången. 

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Gerald Herbert

Sedan vicepresident Mike Pence meddelat att han inte tänker åberopa det 25:e tillägget för att avsätta presidenten startade representanthuset på onsdagen en riksrättsprocess. Efter den här tidningens pressläggning röstade kammaren om huruvida Donald Trump ska åtalas för att ha uppviglat till de våldsamheter som ledde till stormningen av kongressen.

Bedömare var överens om att en majoritet av ledamöterna skulle rösta för att fälla honom, då flera republikaner sagt att de skulle göra gemensam sak med demokraterna. 

Därmed väntas åtalet landa i senaten, som dock inte är på plats förrän på tisdag – dagen innan Joe Bidens installation. Riksrättsrättegången väntas med andra ord inte starta förrän Donald Trump lämnat Vita huset. 

Men många kongressledamöter uppges ändå se det som sin plikt att ställa presidenten till svars. Ett annat motiv som nämns är att en fällande dom skulle hindra Donald Trump från att inneha ett politiskt ämbete igen.

Inför en resa till Texas på tisdagen uttalade sig Donald Trump om att riksrättsprocessen ”orsakar otrolig fara”, och att det inte var något fel på vad han sa till sina supportrar innan stormningen. 

”Folk tyckte att det jag sa var helt passande”, sa Donald Trump.

Men hans partikollegor i senaten tycks inte hålla med. Allt fler rapporteras överväga att rösta för att fälla Donald Trump, inklusive Mitch McConnell, partiets senatsledare. 

Inte heller näringslivet tycks ha något mer tålamod med presidenten. Sedan stormningen har en lång rad storföretag tagit sin hand från Donald Trump, inklusive hans bank, Deutsche Bank. 

Företagen har också övergett de ledamöter som röstade emot Joe Bidens valvinst – en markering som spås sätta extra press på republikanerna under riksrättsprocessen.

Det är dock oklart när och hur rättegången ska ske. Demokrater säger sig vara oroade över risken för att riksrättsprocessen ska störa Joe Bidens första tid som president. Man talar därför om möjligheten att dela upp senatens arbetsdagar mellan rättegång och utfrågningar av nominerade ministrar. 


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?