Annons

Näringslivet kräver snabbare miljöåtgärder: Regeringen är för långsam

Under måndagen tog regeringen emot 27 förslag från 13 branscher som ska göra att Sverige ökar takten i omställningen till fossilfritt. Transporterna kan bli den största flaskhalsen, men där lovar regeringen nya förslag inom kort.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) tog emot de 27 förslagen från Svante Axelsson, nationell samordnare för klimatinitiativet Fossilfritt Sverige.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) tog emot de 27 förslagen från Svante Axelsson, nationell samordnare för klimatinitiativet Fossilfritt Sverige.Foto:Stina Stjernkvist/TT, Johan Nilsson/TT

13 branscher är redo att gå snabbare mot fossilfritt, nu måste regeringen agera och öka takten i omställningen.

Det var beskedet från Fossilfritt Sverige när den nationella samordnaren Svante Axelsson överlämnade ett 27-punktsprogram till näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) under måndagen.

”Det här är ett konkret inspel från branscherna in i regeringens arbete för att ta fram en klimathandlingsplan. Vi har branscher som förstått att fossilfrihet är en del av affärsutvecklingen och konkurrenskraften och de är otåliga för att det går för långsamt”, säger Svante Axelsson.

I höst ska regeringen lägga fram en klimathandlingsplan. Fossilfritt Sveriges förslag blir ett inspel i det arbetet.

Flera av de 27 punkterna i inspelet gäller transporter. 

På tema flyg vill Fossilfritt Sverige att regeringen tar fram mål för fossilfritt flyg där mer pengar till investeringar för att elektrifiera flyget ska finnas med.

”Branschen behöver en tydlig målbild och de vill ha en strategi för det”, säger Svante Axelsson.

I det 73-punktsprogram som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om finns krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle.

Samordnaren ser dock stora utmaningar i att få fram tillräckligt mycket fossilfritt drivmedel så att flyget kan få i mer fossilfritt i tanken när man tar sig upp i luften. 

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin lovar flera förslag på området.

Bland annat nämner hon utredningen ”Biojet” som lämnades in i början av året och som satte ett mål på att 30 procent av flygbränslet som tankas i Sverige 2030 ska vara förnybart.

”Vi får se vad vi kommer lägga för konkret förslag men som jag såg det var det en ganska realistisk trappa som utredningen lade fram”, säger Isabella Lövin.

För att få till mer biodrivmedel blir den svenska skogen en viktig, för att inte säga avgörande, faktor. En ståndpunkt som klimat- och miljöministern sällar sig till.

”Det finns väldigt stabila förutsättningar för att investera i biodrivmedel i Sverige i dag. Jag hoppas vi kommer se fler sådana investeringar, vi vill inte bli beroende av att importera biodrivmedel utifrån för att nå våra egna klimatmål när vi är ett land som är täckt till 70 procent av skog”, säger hon.

Innehåll från JOOLAnnons

”Vi är en brygga mellan eget kapital och bankfinansiering”

Affärsidén är att sammanföra investerare med nordiska företag i behov av tillväxtkapital.

– Vi är specialister inom fastighetsfinansiering. Våra lösningar kompletterar ofta traditionella banker och utgör en brygga mellan eget kapital och bankfinansiering, säger Ola Nilsson, vd för Jool Corporate Finance.

Läs mer om hur du kan förverkliga dina tillväxtstrategier 

Sedan starten för runt tio år sedan har Jool, som specialiserar sig inom finansiering till små och medelstora nordiska bolag, haft en god tillväxtresa. Företaget har varit framgångsrika inom tillväxtfinansiering i storleksordningen 30 – 500 miljoner kronor, och med över 180 transaktioner och över 15 miljarder i rest kapital är bolaget i dag en av de största aktörerna i sitt segment.

– Vi har gedigen erfarenhet av både aktie- och skuldfinansiering till nordiska fastighetsbolag. Längs vägen har vi bland annat blivit Gasellföretag två år i rad, säger Ola Nilsson.

Ser möjligheterna

Jool är en finansieringpartner för företag som påbörjat sin egen tillväxtresa men som ännu är lite för små för de nordiska investmentbankerna. Deras lösningar kompletterar ofta traditionella banker och inte sällan är bolagets medverkan nyckeln till att bolag kan genomföra en affär som annars varit oåtkomlig.

– Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för varje kund där vi tar hänsyn till deras unika tillväxtstrategi, vilken vi stöttar genom att strukturera olika finansieringslösningar som möjliggör de mål som kunden satt upp, säger Ola Nilsson och fortsätter:

Detta leder ofta till en långvarig relation där vi återkommande får hjälpa kunden att finansiera sin tillväxt, vilket vi ser som ett gott betyg.

Hjälper företag att fortsätta växa

Bland bolagets kunder finns många fastighetsbolag i olika faser, men även företag inom branscher såsom industri, teknik och förnybar energi. Ola Nilsson understryker att Jool vill vara en ledande leverantör av hållbar tillväxtfinansiering, och poängterar att bolagets flexibilitet och placing power varit en framgångsfaktor.

– Bankerna har blivit allt mer restriktiva med sin utlåning. Tillgången till ett stort investerarnätverk har gjort att vi kunnat fortsätta resa kapital medan många andra stått still. Genom våra tjänster kan vi hjälpa små och medelstora företag att fortsätta växa i en tid när de i många fall blivit fråntagna andra finansieringsmöjligheter, avslutar Ola Nilsson.

Läs mer om hur du kan förverkliga dina tillväxtstrategier 

Mer från JOOL

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med JOOL och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera