ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Näringslivet kickar Calmfors – lägger ned arbetsmarknadsekonomiska rådet

  • Professor Lars Calmfors. Foto: Hanna Wemmenhag

Svenskt näringsliv lägger ned sitt eget expertråd i arbetsmarknadsfrågor efter bara tre år. Arbetsmarknadsekonomiska rådet, med professor Lars Calmfors i spetsen, stänger butiken den 1 april, rapporterar Dagens Nyheter. 

Arbetsmarknadsekonomiska rådet instiftades 2015 av Svenskt Näringsliv. Under ledning av Lars Calmfors har fyra tunga ekonomiforskare ställt diagnos på svensk arbetsmarknad i en rad rapporter som ofta varit magstarka för finansiären.

Rådet har precis som det var tänkt fått verka helt oberoende, konstaterar Lars Calmfors.

”Men det är klart att man från arbetsgivarhåll inte har varit nöjd med en del av rådets analyser”, säger han till DN.

Framför allt har Lars Calmfors kritiserat att industrins löneökningar ska sätta nivån för övriga arbetsmarknaden, på tvärs med en central hållning i Svenskt Näringslivs syn på lönebildningen.

Rådets slutsats är att flera yrken i offentlig sektor bör få upp sina löner relativt inte minst industrin, för att lösa allt svårare bristsituationer.

Enligt Lars Calmfors startades expertrådet med avsikten att det skulle fortleva länge. Bland annat instiftades bestämmelser för hur nya ledamöter skulle utses var tredje år.

Svenskt Näringsliv hävdar däremot att nedläggningsbeslutet efter tre år är odramatiskt. 

”Vi har haft stor nytta av rådets analyser, men det rör sig om ett treårigt uppdrag”, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, till DN. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer