Annons

Näringslivet i Göteborg räds inte nazisterna

Några butiker som behöver stänga igen, men ingen större påverkan på handeln. Det spår Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren inför dagens demonstration i Göteborg.

”Många vill manifestera att man inte låter sig påverkas”, säger han.

Bild:Jens Bornemann/TT

På lördagen demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg, och tusentals motdemonstranter väntas samtidigt inta gatorna.

Många poliser har skickats till Göteborg, och de förbereder sig nu inför eventuella oroligheter, rapporterar TT.

”De få butiker som finns utmed marschvägen som har öppet under den här tiden får nog tänka att de stänger igen”, säger Johan Trouvé till Di.

En salong som ligger utefter marschvägen stänger den dagen, och fönstren har täckts över med spånplattor som en försiktighetsåtgärd från fastighetsägaren, rapporterar TT.

Johan Trouvé poängterar att det rör sig om ett fåtal butiker som berörs.

”Polisen kommer att spärra av och det kommer inte finnas någon anledning för de här butikerna att ha öppet, vilket är illa i sig. Demonstrationsvägen kommer att vara någon slags krigszon under en begränsad tid mellan klockan 12 och fram till 13- eller 14-tiden.”

Men marschen går en bit från shoppingstråken, och Johan Trouvé spår ingen större påverkan på handeln även om oroligheter kan tänkas uppstå var som helst i staden.

”Det är helg efter löning och fint väder – en härlig höstdag. Och många vill manifestera att man inte vill låta sig påverkas av nazistiska demonstrationer.”

Men det är svårt att sia om de ekonomiska effekterna, tycker Johan Trouvé.

”Många vill manifestera att man vill leva som vanligt, och å andra sidan finns dem som känner en oro och inte alls vill åka in till centrala Göteborg.”

En sådan här händelse motsvarar andra större evenemang där framkomligheten påverkas, vilket har en negativ effekt på handeln, poängterar han.

Günther Mårder, vd på Företagarna, pekar på att människors naturliga beteende förändras när sannolikheten för oroligheter är stor i stadsmiljö.

”Det slår mot handeln, restauranger och caféer i de berörda stadsdelarna eftersom många undviker platser där de befarar ökade risker.”

Men kostnaderna är svåra att beräkna, enligt Günther Mårder.

”Köpbeteenden påverkas av så många olika faktorer.”

Bokmässan i staden med tillhörande evenemang väntas dock ha större positiv effekt än vad oron påverkar negativt, poängterar han.

Västsvenska handelskammaren har sitt eget kontor längs med marschvägen, med stora glasrutor, och har själva känt av oron enligt Johan Trouvé.

”Men igår stod säkert tio polisbussar utanför vårt kontor och hundra poliser gick runt och rekade. De sa att vi kunde hålla oss lugna.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?