1515
Annons

Nära vännen om Lönner: ”Fantastisk förmåga att se möjligheter”

Anders Lönner hade "en fantastisk förmåga att se strategiska möjligheter, och modet att också genomföra det precis som han ser det".

Det säger Håkan Åström, vän och affärspartner sedan 1972, till Di på söndagskvällen samtidigt som han på tillförordnad basis axlar den hastigt avlidne life science-nestorns ordförandepost i Karo Pharma.

Anders Lönner 2013.
Anders Lönner 2013.Foto:Claes-Göran Flinck

Anders Lönner, född 1945 och arbetande styrelseordförande i Karo Pharma KARO -0,19% Dagens utveckling sedan 2014, avled hastigt och oväntat i helgen enligt ett pressmeddelande från specialläkemedelsbolaget på söndagskvällen.

Håkan Åström, ett år yngre än Lönner och även han med nestorstatus i branschen, har känt honom sedan 1972 då de båda arbetade på läkemedelsbolaget Astra.

"Anders är en fantastisk person, jag saknar honom djupt. Han hade en fantastisk förmåga att se strategiska möjligheter, och modet att också genomföra det precis som han såg det", säger Åström och berättar att styrelsen nåddes av beskedet om dödsfallet på lördagen: Anders Lönner avled i Sverige och av naturliga orsaker, även om den exakta dödsorsaken ännu är okänd för styrelsen.

"Nu gäller det att få Karo Pharma att gå vidare på vanligt sätt, även om det givetvis kommer att vara en stor saknad efter honom", fortsätter Håkan Åström och säger att frånfället inte påverkar budsituationen på Karo Pharma på något sätt.

Situationen är den att EQT EQT -0,59% Dagens utveckling den 29 oktober bjöd 36,90 kronor per aktie i Karo Pharma, ett bud som Anders Lönner med sina 11,3 procent av bolaget - enligt Holdings per den 31 oktober - hade åtagit sig att acceptera.

Budkursen – knappt i nivå med de nivåer på dryga 37 kronor som aktien nådde i somras, inför kursnedgångar under hösten – innebar en premie på cirka 25 procent jämfört med kursen omedelbart inför budet och en värdering på drygt 6 miljarder kronor, men mötte motstånd från både aktieägare som formerade sig i en Facebookgrupp och Aktiespararna, som i mitten av november uppmanade EQT att höja budet.

Huruvida Lönner, som ingick i EQT:s rådgivarnätverk men ännu inte hade hunnit utföra något betalt uppdrag åt riskkapitalbolaget, var tänkt att fortsätta arbeta med Karo Pharma även efter ett eventuellt utköp var okänt för vice-ordföranden:

"Jag har inte deltagit i några diskussioner mellan Anders och EQT, men har uppfattat det som att Anders vid en genomförd affär skulle lämna rollen som styrelseordförande i Karo Pharma", säger Håkan Åström.

Han förklarar därpå varför han anser riskkapitalbolagets budkurs rimlig:

"Vi har ju tittat på det här budet noggrant i förhållande till andra bud på liknande bolag, och vi finner att det är värt att acceptera. En finansiellt stark ägare som EQT ger bolaget en ägarstruktur som medför att Karo Parma kan fortsätta på den strategiska inriktning som Anders Lönner påbörjat."

Anders Lönner har spelat en framträdande roll inom svensk läkemedelsindustri i många år. Han började sin karriär på Astra Pharmaceuticals där han bland annat var vd för Astra Läkemedel. Anders Lönner blev senare vd på Meda, en post han hade 1999-2013, innan han blev ordförande i bolaget. Under hans vd-tid blev Meda ett betydande internationellt läkemedelsföretag och 2016 köpte Mylan ut Meda från Stockholmsbörsen för 60 miljarder kronor.

Anders Lönner har också gjort sig ett namn som investerare. Hans  börsportfölj är värd 718 miljoner enligt Holdings, varav Karo Pharma står för 698 Mkr och resten fördelas på TC Tech, Swedencare och Paxman. Hans förmögenhet grundlades under tiden på Meda, där han även var storägare.

I en artikel i Affärsvärlden 2010 beskrevs hur han, efter att ha blivit vd 1999, lockade med Stena-redaren Dan Sten Olsson som investerare för att göra om Meda till ett specialläkemedelsbolag. Börsvärdet gick under Lönners ledning från cirka 100 miljoner kronor år 1999 till 18 miljarder 2010, och alltså mer än tre gånger så mycket när det sex år senare köptes ut från Stockholmsbörsen.

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera