Nära jämställt i svenska storbolag

De svenska storbolagen är nu ytterst nära jämställdhet i styrelserummen.Sverige ser ut att bli första land att nå jämställdhet utan kvoteringslag, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.

När nästan samtliga börsens 88 storbolag, sju saknas fortfarande, har lämnat sina styrelseförslag till bolagsstämmorna visar det sig att kvinnorepresentationen nu nått 39 procent, enligt Allbrights genomgång. Definitionen för jämställda styrelserum har satts till 40 procent.

"Hotet om kvoteringslag har uppenbarligen haft effekt", säger Amanda Lundeteg.

Regeringen backade visserligen strax efter nyår från det tänkta förslaget om en kvoteringslag sedan det visat sig att man inte hade något stöd i riksdagen för det, men det verkar som om företagen håller i ändå, enligt Lundeteg.

"Globalt ligger den kvinnliga styrelserepresentationen i storbolagen på runt 15 procent. I Europa ligger Norge, Sverige och Frankrike högst. Norge toppar med högst andel kvinnor, men de har också en lag i ryggen", påpekar Lundeteg.

I de mindre bolagen är det fortfarande sämre bevänt med jämställdheten. Och det är en bra bit kvar innan kvinnorna kan sägas ha delad makt. I de operativa företagsledningarna är det bara 20 procent kvinnor.

"Det ska bli spännande att se om de jämställda styrelserna får effekt även där", säger Lundeteg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?