1515
Annons

Nära åtta miljarder kronor saknar arvingar

Ensam och utan arvingar – inte så ovanligt som man kan tro.

Allmänna arvsfonden får ärva runt 600 avlidna personer varje år, och pengarna går till välgörande ändamål.

Om en avliden saknar make, maka eller andra legala arvingar och något testamente heller inte finns, går pengarna till Allmänna arvsfonden.

”Arvingar är i första hand barn och barnbarn. Om man inte har egna barn ärver föräldrarna, och därefter syskon och syskonbarn. Den tredje arvsklassen är mor- och farföräldrar och deras barn”, berättar Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens jurist.

Och där tar det stopp, förklarar hon.

”Kusiner ärver inte varandra i Sverige.”

Tidigare, före 1928, var det dock så. Men då arvsrätten ändrades inrättades i stället Allmänna Arvsfonden. Pengarna skulle då gå till välgörande ändamål.

Kusinerna ärver sedan dess inte automatiskt, enligt de gängse arvsreglerna i Sverige. Den som vill lämna sina tillgångar till kusinen kan dock testamentera tillgångarna till kusinen, förstås.

Om det inte finns några som ärver går pengarna till Allmänna arvsfonden. Det är en fond som staten kontrollerar, och som delar ut pengar till olika projekt som ska stärka barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Enligt den senaste redovisningen av fondens tillgångar för 2018 fanns det drygt 7,7 miljarder kronor i fonden. Av dem betalades drygt 663 miljoner ut till olika ändamål under 2018.

”Man kanske vill att arvet ska gå till andra välgörande ändamål än de som Allmänna arvsfonden stöder. Men om det ska bli så måste man skriva testamente.”

Det innebär att man talar om tydligt i skrift vad man vill, och att två personer samtidigt bevittnar underskriften av testamentet. De ska veta att det rör sig om ett testamente. De två vittnena behöver dock inte veta vad det står i det.

”I många andra länder finns krav på registrering av testamenten, men det har vi inte här. Det går bra att skriva på ett vanligt linjerat papper. Det förvånar nog många, till exempel spanjorerna som har strängare krav.”

Men även då testamentet finns blir Allmänna arvsfonden inblandad om det inte finns arvingar, förklarar hon. Arvsfonden kallas till bouppteckningen.

”Alla som skulle ärvt utan ett testamente måste delges det och då få möjlighet att godkänna det eller väcka klander mot det vid tingsrätten. Först efter att legala arvingar godkänt testamentet vinner det som det heter laga kraft. Därför ska Arvsfonden skriva på bouppteckningen”, säger Carola Erixon Gyllenmyr.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera