Annons

Nära 6.000 poliser har lämnat yrket

Nästan tre av tio utbildade poliser arbetar inte längre kvar i yrket, visar en undersökning som SCB gjort för tidningen Du & jobbet. Även inom andra bristyrken som lärare, socionomer och sjuksköterskor har många bytt bana.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz.Bild:Henrik Montgomery/TT

Av de nära 19.600 utbildade poliser som fanns i Sverige 2015 fanns bara drygt 70 procent i yrket, vilket innebär att nästan 5.900 poliser arbetar med något annat.

"Det här visar att det finns en stor grupp som kan rekryteras tillbaka. Men då måste både lönen och arbetsmiljön bli bättre", säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Du & jobbet.

Undersökningen visar även att nästan 40.000 utbildade lärare har lämnat yrket. Situationen är värst för yrkeslärare, där bara 61 procent jobbar kvar. För sjuksköterskor är siffran knappt 80 procent, och för socionomer bara 56,4.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?