1515

Namnkampanj ska rädda sparformen från skattehöjning

Avanzas sparekonom Claes Hemberg har startat en namninsamling mot förslaget att höja skatten på ISK-sparandet.

På ett dygn har han fått över 10.000 namnunderskrifter.

”Jag har lovat att räcka över namninsamlingen till Per Bolund”, säger han.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.Bild:Erik Mårtensson/TT

Claes Hemberg har tagit till sig av de många kritiska röster som höjts efter att regeringen och Västerpartiet kommit överens om att höja skatten för populära sparformen ISK.

På Facebook och Twitter har debatten gått het. Det har fått Avanzas sparekonom att skapa en namninsamling. På måndagsmorgonen sattes den upp – och på bara några timmar hade några tusen underskrifter samlats in.

”Det är roligt att så många ställt sig bakom detta. Både grupper som Tjejer som gillar aktier, som har 13.000 medlemmar, och nybörjarsparklubbar stödjer initiativet, men också Aktiepararna och Unga aktiespararna”, säger han.

Claes Hemberg själv är också upprörd. ISK är, enligt honom, en utmärkt sparform som startades och uppmuntrades av regeringen att använda. Nu är det dubbla signaler som ges.

”När pensionsförsäkringar och andra sparformer stängts ner har man pekat på ISK. Då ska man inte gå in och fingra i den. Folk blir lätt lite skeptiska då och frågar sig om man verkligen kan lite på den här sparformen”, säger Claes Hemberg.

Att Vänsterpartiet, med ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson i spetsen, är den pådrivande partnern i skattehöjningen anser Claes Hemberg vara att bita sig själv i svansen.

”Ulla Andersson har spridit en myt om att det här är ett överklasskonto, men det är det inte. Fyra av tio som använder det är kvinnor, helt vanliga svenssons. ISK-kontot är till för vanligt folk, för att göra sparandet enkelt. Överklassen klarar sig ändå. Jag tror att hon skjuter sig själv och sina egna väljare i foten utan att ha insett det än.

Claes Hemberg ser också en stor spridning i landet hos dem som skrivit under.

”Det är både från Skellefteå, Kiruna och Smygehuk”, säger han.

När namninsamlingen är avslutad ska den överlåtas till finansmarknadsminister Per Bolund. 10.143 namn hade kommit in vid 09-tiden på tisdagsmorgonen.

”Nu verkar 25.000 inte vara en orimlig siffra, ”, säger Claes Hemberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?