1515

Något svagare för MTG

Kinnevikägda mediejätten MTG presenterade en kvartalsrapport något svagare jämfört med förväntningarna. Resultatet före skatt uppgick till 351 miljoner kronor, jämfört med SME Direkts prognossammanställning på 366 Mkr.

Jörgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef, framhåller att rörelseresultatet var bättre än väntat.
Jörgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef, framhåller att rörelseresultatet var bättre än väntat.

Jörgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef, var nöjd med kvartalsrapporten och lyfte fram att rörelseresultatet landade på 391 Mkr, jämfört med prognosen på 385 Mkr. Aktiemarknaden höll inte med och aktien handlades vid 09.30 på ungefär minus 3 procent.

”Om du har en organisk tillväxt på 5 procent, försäljning som ökar med 14 procent och vinsttillväxt på 9 procent är det svårt att inte se det som en stark rapport. Vi är särskilt nöjda med den nordiska marknaden som har en vinsttillväxt på 15 procent.”

Försäljningen landade på 4.246 Mkr, nästan i linje med prognosen på 4.294 Mkr. Den organiska tillväxten landade på 5 procent i bolagets kvarvarande verksamheter, där verksamheten i Tjeckien, Baltikum och Afrika inte längre räknas.

MTG Nordic Entertainment, kärnan i MTG:s verksamhet, hade ett rörelseresultat på 465 Mkr, något över prognosen på 454 Mkr.

Särskilt betydelsefull för Nordic Entertainments organiska tillväxt var strömningstjänsten Viaplay, försäljningen ökade på samtliga fyra marknader. Kostnaderna ökade också, främst på grund av ökade investeringar i sporträttigheter, bland annat UEFA Champions League fram till 2021. Jörgen Madsen Lindemann, vd och koncernchef, tror att den utvecklingen fortsätter.

”Jag tror att sporträttigheterna kommer fortsätta att bli dyrare, men det är något som våra kunder efterfrågar. Det är ett unikt material och vi har en stark och trogen kundbas samt många produkter”, säger Jörgen Madsen Lindemann.

De senaste åren har MTG investerat tungt inom e-sport och spelbolag. Under kvartalet har MTG förvärvat den amerikanska spelutvecklare Kongregate, bolaget värderades till 55 miljoner delar, motsvarande 454 Mkr. Man har dessutom ökat sitt ägande i InnoGames till 51 procent, en total investering om drygt 1.262 Mkr.

Den verksamheten ligger i MTGx, som under det andra kvartalet hade ett rörelseresultat på minus 53 Mkr, något bättre än prognosen på minus 59,3 Mkr. Första kvartalet 2017 backade MTGx med 88 Mkr, målsättningen är att verksamheten ska nå ett positivt resultat under fjärde kvartalet 2017.

”Vi tror att vår omsättningstillväxt inom e-sport når 40 procent under det andra halvåret och att vi når ett positivt resultat i fjärde kvartalet”, säger Jörgen Madsen Lindemann.

I början på april rapporterade Di att MTG ville sälja sin verksamhet i Bulgarien för att istället lägga större fokus på hemmamarknaden i Norden och teknisk utveckling.

”Vi har inte kommunicerat att vi specifikt vill sälja någon verksamhet. Men vi ser en transformation där vi vill investera i produkter som är globala. Bulgarien hade ett väldigt bra kvartal så vi är väldigt glada över det”, säger Jörgen Madsen Lindemann.

I samband med kvartalsrapporten meddelade MTG att man köpt sändningrättigheterna för bosningsmatchen mellan boxaren Floyd Mayweather och MMA-fajtern Conor McGregor. Det förväntas bli den mest inkomstbringande boxningsmatchen någonsin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?