1515
Annons

Något högre omsättning för badrumsbolaget Svedbergs

Badrumsföretaget Svedbergs redovisar ett resultat efter skatt på 13,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (13,4). Resultatet per aktie uppgick till 0:65 kronor (0:63).

Nettoomsättningen uppgick till 159 miljoner kronor (167). Resultatet före skatt uppgick till 17,7 miljoner kronor (17,1).

Efterfrågan ligger i linje med föregående år, anger bolaget i delårsrapporten. 

"Orderingången har haft en stabil utveckling. Avropen har under andra kvartalet varit något lägre, vilket innebär att vi har en något högre orderstock med oss in i tredje kvartalet jämfört med föregående år", skriver vd Per-Arne Andersson.


Inför slutspurten: Bolagen att köpa nu

Carnegies aktiechef tror att kortsiktiga vinnare finns i den pressade tillväxtsektorn. 

Med bara tre veckor kvar av Di:s aktietävling tipsar Karl Hedberg om vilka aktier han skulle plocka in i en slutspurt.

Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.
Karl Hedberg och Claes Hemberg om Drömportföljen.

Bara tre veckor återstår av Di:s aktietävling Drömportföljen där profilen ”Rimmen” för närvande leder med hjälp av veckans rapportvinnare som läkemedelsbolag Calliditas och spelbolaget Embracer. Hack i häl finns ”Me@petterhansson.se” med innehav som klättrande molnkommunikationsbolaget Sinch samt oljebolagen Africa Oil och Enquest. De båda översta portföljerna har på fredagseftermiddagen en totalavkastning på drygt 30 procent vardera.

Inte riktigt lika bra går det för sparprofilen Claes Hembergs drömportfölj, eller ”mardrömsportfölj” som han skämtsamt kallar den. Portföljen ligger på den undre halvan av startfältet, som består av drygt 20.000 portföljer, och har en avkastning på minus 12 procent.

”Man kan konstatera att industribolagen går bra på börsen medan konsumentbolagen går dåligt som till exempel Thule. Men det handlar ju inte om att Thule som bolag gått dåligt utan att börsen gått dåligt. Där blandar man ofta ihop korten. Man måste titta på bolagen och sen kan börsen ha sina dagstemperaturer upp och ner - och det får man leva med”, säger han.

Även ljudboksbolaget Storytel tynger Claes Hembergs portfölj med en nedgång på omkring 20 procent sedan tävlingens start den 4 april. 

”Bolaget har precis som Sandvik eller Kry rationaliserat om sin organisation och det kan man som tillfällig börshaj tycka är jobbigt - eller så tänker man att man ska äga aktien länge och då är en omrationalisering något positivt, ett sundhetstecken.”

Värmepumpsbolaget Nibe och kylkoncernen Beijer ref är andra favoriter Claes Hemberg har i sin drömportfölj som också speglar sparprofilens privata portfölj. Båda bolagen har varit högt värderade under 2021, mycket på grund av sin gröna stämpel, men har kommit ner en hel del i värdering under våren. Här ser Claes Hemberg Nibe som särskilt attraktiv.

”Om du har pengar, så kan man absolut gå in nu. Även Beijer ref har varit dyrare historiskt och levererar, men är inte lika starka som Nibe.”

Men med bara några kvar i aktietävlingen är nämnda bolag inga vinnaraktier, tror Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

”En del av de här aktierna är jätteintressanta långsiktigt, speciellt de som spelar på miljötrenderna och som nu har börjat komma ner. Men jag ser en risk att de kan fortsätta pressas litegrann. Jag tror till exempel att Nibe är en sådan aktie som fortsatt kan ha kortsiktig motvind”, säger han.

På kort sikt finns vinnaraktierna i den pressande tillväxtsektorn, tror han och nämner Sinch, medicinteknikbolaget Bico samt samtalsidentifieringsbolaget Truecaller.

Om veckans positiva börstrend håller i sig i kombination med något lägre långräntor gynnas den här typen av bolag extra, resonerar han:

”Sinch är jätteintressant men Bico tror jag också har en jättepotential. De har lite interna stökigheter som de måste få ordning på innan investeraren hittar tillbaka. Även Truecaller är en aktie som också ser jätteintressant ut”.

Utöver de tre bolagen hade Karl Hedberg plockat in byggjätten Skanska och fönstertillverkaren Inwido i sin drömportfölj.

”Jag hade kompletterat med de här mer traditionella och lågt värderade bolagen. Får vi en mer normal återhämtning nu kommer de här bolagen klara sig bra.”

 

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?