1515

Mystiska Kinahotellet väcks till liv: ”Det galnaste jag sett”

Dragon Gate vid E4:an i Älvkarleby har i många år väckt bryderier hos de förbipasserande – men nu kan det mytomspunna skrytbygget få nytt liv. I en jobbannons med rubriken ”Sveriges galnaste jobb” söker huvudägaren Sisyfosgruppen nu en projektledare. Di fick en pratstund med vd:n och grundaren Olle Larsson.

Mytomspunna Dragon Gate ska få nytt liv.
Mytomspunna Dragon Gate ska få nytt liv.Foto:Pernilla Wahlman/TT

Sveriges galnaste jobb, vad innebär det?

”Det är Sveriges galnaste projekt på riktigt, men det är ett galet roligt ställe. Vi brukar säga att galet är bra, det finns energi i det. 'Chaos is the new cocaine', som man säger. Vi köpte det för att det är det galnaste projektet som finns i Sverige – och då blir ju jobbet att fixa det Sveriges galnaste jobb.”

Det har kommit att bli en mytomspunnen plats, är den så mystisk som den framstår?

”Det är så knasigt. Jag skulle säga att det är i särklass det galnaste jag sett i mitt liv och jag har ändå varit på mycket galet runt om i världen. Men det här är obegripligt.”

På vilket sätt?

”Det finns ingen logik i det. Varför ställer man 200 terrakottagubbar i ett rum? Varför gör man en gång med 100 kinesiska bilder som ser ut som att de är från 1960? En del av svaret är att det är en kines som har tänkt och vi har ingen aning om hur han tänker. För oss är det fullständigt obegripligt. Men i dag har jag åkt runt med superrika kineser här och de fattar inte heller. När det inte finns en logisk förklaring till varför man har gjort som man har gjort, då är det galet. ”

Vad tror du det blir av Dragon Gate?

”Det blir en mötesplats, det har vi redan konstaterat. Vad det sedan blir för mötesplats vet vi inte än. Jag skulle tycka det vore roligt om det handlade om utbildning och Kina. Att man får lära sig om Kina, både språk och kultur, att förbereda för resor till Kina eller möta kineser – men jag är inte alls övertygad om det. Det är lättare att ta dit stora band. I sommar kommer det att hända riktigt stora grejer där, men lite hemlighetsfull måste man ju vara.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?