Mystiken tätnar om miljardären-Al-Amoudi väljer tystnad

Beskedet om att Preem-ägaren Mohammed Al-Amoudi skulle lämna en officiell kommentar efter att han släppts fri återtogs på måndagskvällen. 

I stället för uträtade frågetecken tätnar mystiken och osäkerhet runt framtiden för en av Sveriges största utländska investerare.

Foto:Teodor Axlund

"Jag är ledsen att meddela att inget uttalande för närvarande kan göras kring frisläppandet av Mohammed Hussein Al Amoudi. Hans frisläppande har bekräftats och han är med sin familj i Jeddah men ingen ytterligare kommentar kan ges", säger Tim Pendry, talesperson för Mohammed Al-Amoudi, som däremot avböjer att svara på varför eller om och när några kommentarer kan komma att ges.

Beskedet går till synes stick i stäv med beskeden som både den saudisk-etiopiske mångmiljardärens talesperson och koncernchefen Petter Holland på drivmedelskoncernen Preem lämnat tidigare, nämligen att ett uttalande skulle komma från Mohammed Al-Amoudi inom kort.

Det var på söndagen som medieuppgifter kom om att mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi har släppts fri efter att under oklara omständigheter ha suttit frihetsberövad i Saudiarabien i över ett år.   

"Vi är glada att kunna bekräfta att Mohammed Al-Amoudi har släppts fri i Saudiarabien. För närvarande har vi inga ytterligare uppgifter om saken, men väntar på ett uttalande från Mohammed Al-Amoudi inom kort", sa Preems koncernchef Petter Holland till Di på måndagsmorgonen.

Frisläppande av en av Saudiarabiens rikaste och mest framgångsrika affärsmän efter att han suttit frihetsberövad på hemlig ort och utan officiella anklagelser i över 14 månader uppmärksammades i många internationella medier runt om i världen. 

Men enligt det nya beskedet från hans talesperson lägger nu Mohammed Al-Amoudi åtminstone för tillfället locket på. Något officiellt uttalande blir det alltså inte. De många frågor som Di skickat till talespersonen kommer heller inte att kunna besvaras, åtminstone inte för närvarande, är beskedet. 

"Jag kan inte ge något särskilt skäl till det heller", säger Tim Pendry.

Vad som ligger bakom den plötsliga vändning och att Mohammed Al-Amoudi nu väljer att vara tyst utåt, inklusive mot de många anställda, långivarna och andra intressenter i företagsimperiet, väcker nya frågor om vad som är utlöst denna kursändring.

Samtidigt kvarstår en lång rad frågetecken, bland annat varför Mohammed Al-Amoudi släpptes just nu, om han eventuellt betalat pengar eller med andra tillgångar för att bli släppt, och vad som väntar nu för Mohammed Al-Amoudi och hans många bolag både i Sverige och i andra länder. 

Tiotusentals anställda jobbar i företag som ägs och kontrolleras av Mohammed Al-Amoudi runt om i världen. I Sverige handlar det om flera tusen anställda i företag som omsätter mångmiljardbelopp, med drivmedelskoncernen Preem som det enskilt största.

På måndagskvällen lämnades en kortfattad uppdatering på Mohammed Al-Amoudis officiella hemsida:

"Mohammed Al Amoudi har släppts fri efter frihetsberövandet. Han är vid god hälsa och har inte behandlats illa. Hans företag styrs fortsatt oberoende och fortsätter att följa den vision och strategi som lagts fast av Mohammed." 


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?