Annons

Myndigheter sätter käppar i hjulen för bostäder

Staten vill att kommunerna bygger mer bostäder, men samtidigt sätter myndigheter käppar i hjulen för planerade bostadsbyggen. Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att andelen mark som klassas som riksintresse minskar. Det skriver SR.

Nybygge av bostäder vid Telefonplan i södra Stockholm.
Nybygge av bostäder vid Telefonplan i södra Stockholm.Bild:TT

Irritationen växer hos många kommuner som upplever att staten kräver att det byggs mer bostäder och samtidigt förhindrar byggandet. Framförallt är det den stora mängden överklaganden som hindrar byggandet i drygt varannan kommun där det råder bostadsbrist, skriver SR.

Hur stor andel av överklaganden som kommer från statliga myndigheter är i oklart, men det är inte ovanligt att byggandet stoppas med hänvisning till ett riksintresse som ett friluftsområde som måste skyddas. I dagsläget är drygt halva Sverige klassat som riksintresse och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att den andelen minskar.  

”Det är svårt att hitta mark för bostäder där det inte kolliderar med andra intressen”, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på SKL, till SR.

Bostadsminister Peter Eriksson håller med om att det kan ha gått inflation i riksintressen, men vill avvakta remissvaren på den pågående Riksintresseutredningen.  

”Ja, jag tycker det. När man ser de olika riksintressen ovanpå varandra så täcker det en väldigt stor del av svenska kartan. Så här finns någonting som är väldigt viktigt och intressant. Regeringen tar ställning efter att remissen är färdig”, säger Peter Eriksson till SR.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?