1515

Myndighet vill försvåra för snabba konsumtionslån

Det är ofta för lätt att få snabba konsumtionslån. Mängder av lån hamnar snabbt hos Kronofogden.

Nu vill Finansinspektionen att kreditgivarna ska kunna kolla upp låntagarna bättre.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

I fjol ökade konsumtionslånen med åtta procent. 15 procent av dessa lån hamnade hos inkasso. E-handlarnas och kreditgivarnas samarbete kring hur de tar betalt uppmuntrar ofta till låneköp. Nyligen beslöt regeringen att sätta stopp för e-handlarnas upplägg där kundernas köp slentrianmässigt sker på krita.

Nu vill Finansinspektionen strama åt reglerna och bland annat undersöka om det förekommer brister i låneföretagens kreditprövningar, något företagen är skyldiga att göra.

– Den finns en risk att konsumenten får lån som den inte borde ha, säger Anders Dölling, rådgivare på Finansinspektionen.

Myndigheten vill också att kreditgivarna ska få bättre koll på låntagarnas ekonomi. I dag kan uppgifterna vara gamla eller dolda, det är helt enkelt svårt att få en totalbild av konsumentens befintliga skulder. En låntagare kan ha flera lån hos andra långivare utan att det finns en samlad bild.

Dölling pekar bland annat på att det finns forum på nätet som tipsar om vilka kreditgivare som använder register där de inte ser alla befintliga lån.

Finansinspektionen ber därför regeringen att tillsätta en utredning som föreslår att det upprättas ett system som alla långivare kan använda sig av för att få bättre koll på kundernas samlade lån.

– Det här kan bidra till att bli ett verktyg mot överskuldsättning, säger Anders Dölling och nämner att bland annat Norge sedan i fjol har infört en sådan modell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?