ANNONS:
Till Di.se

Myndighet för det psykologiska försvaret inrättas

  • Foto: TT

Regeringen ska inrätta en myndighet för det psykologiska försvaret.

Det uppger statsminister Stefan Löfven i sitt tal på försvarskonferensen i Sälen där han också hävdar att militär alliansfrihet är det bästa för Sverige.

"Ett modernt totalförsvar måste kunna freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället", säger Löfven, enligt det skrivna talet.

Han uppger att ett psykologiskt försvar handlar om att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig. Saklig information ska snabbt kunna förmedlas, även under störda förhållandet, står det i talet.

Försvarsberedningen, där alla partier ingår, har föreslagit att man bör utreda att inrätta en myndighet med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret.

"Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas och vi går omedelbart vidare med det arbetet," säger Löfven, enligt det skrivna talet.

Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt, bedömer Stefan Löfven i sitt tal.

Han säger också att den militära alliansfriheten "tjänar oss väl".

Försvarsberedningen skrev i sin rapport före jul att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Beredningen framhåller också att det heller inte kan uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan användas mot Sverige.

I talet använder Löfven inte försvarsberedningens formulering.

"Regeringens bedömning är fortsatt följande: Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt."

När han efter talet får frågor av moderatorn på konferensen, Pernilla Ström, om att hans formulering skiljer sig från försvarsberedningens skrivning säger han att det är självklart att ett angrepp inte kan uteslutas, men spelar ner skillnaderna.

Men Löfven säger också att man inte kan springa runt och prata om att kriget står för dörren.

Medan de borgerliga partierna argumenterar för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato hävdar Löfven den militära alliansfriheten flera gånger i talet.

"Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl", säger han i talet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies