1515
Annons

Mycket Sverige i New York med Greta som dragplåster

Det är mycket Sverige i New York i höst med Greta Thunberg som dragplåster på FN och Fotografiskas öppnande i oktober. För den som vägrar acceptera höstens intåg rekommenderas dagsfest och utomhusdans i Brooklyn. 

Den 17 oktober öppnar Fotografiska i New York . Även Greta Thunberg sätter Sverige på kartan genom att skapa debatt för hennes klimatengagemang i världspressen.
Den 17 oktober öppnar Fotografiska i New York . Även Greta Thunberg sätter Sverige på kartan genom att skapa debatt för hennes klimatengagemang i världspressen.Foto:TT

1. På allas läppar

På 90-talet var Donald Trump inblandad i bygget av ett bostadsområde på Manhattans nordvästra sida. Sex byggnader fick bära hans namn, ”Trump Place”, som tack. Men Queens-sonens politiska karriär uppskattas inte i New York, vilket märks allt tydligare på hans fastighetsprojekt. 

Lägenhetsinnehavarna i samtliga sex hus har nu röstat för att ta ned Trump-skylten på fasaden. Presidentens dåliga rykte sänker fastighetsvärdet, menar de. Trumps hotell i Soho bytte namn till ”The Dominick” 2017. Nu talas det om att även hans enda återstående hotell i stan, ”Trump International Hotel and Tower” vid Central Park, ska avtrumpifieras.

Donald Trumps politiska karriär uppskattas inte i New York.
Donald Trumps politiska karriär uppskattas inte i New York.Foto:Alex Brandon

2. Matnyttigt

September behöver inte betyda höst. Ett bra sätt att i alla fall låtsas att det fortfarande är sommar är att dansa utomhus mitt på dagen. Ännu bättre om det kan ske en söndag. Utomhusklubben Nowadays i utkanten av den hipstertäta stadsdelen Bushwick i Brooklyn fortsätter nämligen med sin populära söndagsklubb Mister Sunday ända fram till slutet av oktober. 

Klubben, som har öppet mellan 15 och 21, har en bred mix av besökare – här finns både pensionärer, bebisar och hundar representerade. Gillar man inte själva dansmomentet är det värt att komma hit bara för atmosfären och det gedigna utbudet av lokala bryggerier och foodtrucks.

Brooklyn bridge.
Brooklyn bridge.

 

3. Missa inte

Redan hösten 2013 började grundarna till Fotografiska i Stockholm leta efter en lokal i New York. Den 17 oktober går man äntligen i mål när muséet, som kommer att hålla till i en 1800-talsbyggnad på Park Avenue, ska invigas. Förutom fotoutställningar i världsklass utlovas en ambitiös restaurang och en spektakulär cocktailbar.

Fotografiska i Stockholm ska nu även öppna i New York.
Fotografiska i Stockholm ska nu även öppna i New York.Foto:TT

4. Köp med dig hem

Den ikoniska tidskriften New York Magazine har nyligen fyllt 50 år, vilket firas med en minst lika ikonisk jubileumsbok i coffee table-format. 420 sidor fylld av fantastiska fotografier och historier som ger en träffande bild av de många faser som staden gått igenom sedan 1968. En tung souvenir, i dubbel bemärkelse.

5. Händer i höst

Löpare är en vanlig syn i New York, speciellt på helgerna. Gillar man inte fenomenet bör man nog hålla sig undan den 3 november när världens största marathon går av stapeln. 55 000 deltagare ska ta sig runt de 4,2 milen och samtliga fem stadsdelar. Längs banan utlovas även annan underhållning än svett och kramper.

Löpare i Central Park hör till den vanliga synen i New York.
Löpare i Central Park hör till den vanliga synen i New York.Foto:Mostphotos

 

 

Riksbanken andas osäkerhet – men att räntan höjs är det ingen tvekan om

Protokollet från Riksbankens senaste möte visar på tendenser till splittring, med Stefan Ingves som anförare för en mer hökaktig falang. Men mest av allt andas det osäkerhet. En viktig pusselbit blir utformningen av elprisstödet. 

Riksbankschef Stefan Ingves i samband med 100 punktershöjningen tidigare i september.
Riksbankschef Stefan Ingves i samband med 100 punktershöjningen tidigare i september.Foto:Tim Aro/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera