ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Musks profetia: Inom ett decennium koloniserar vi Mars

  • Elon Musk har siktet inställt på Mars. Foto: Nasa och John Raoux

Elbilsbolaget Teslas grundare och vd Elon Musk har storslagna framtidsplaner. Genom sina bolag vill han bland annat skicka människor till Mars och koppla ihop hjärnor med datorer. Här är techentreprenörens tre förutsägelser.

Inom sju till tio år koloniserar vi Mars – det twittrade Teslagrundaren Elon Musk i november. Han menar även att det är en 70 procent chans att han själv kommer att resa till planeten och att hans rymdbolag SpaceX nyligen har gjort en rad genombrott.

”Om vi inte tar oss ut dit, om framtiden inte innehåller att vi är där ute bland stjärnorna som en art som lever på flera planeter – jag skulle tycka att det vore en otroligt deprimerande framtid”, sa Teslagrundaren nyligen, enligt CNBC. 

Planen är att skicka "ingenjörer, artister och kreatörer” till den fientliga planeten. Exakt när det kan bli aktuellt för en första bemannad resa avslöjas inte, men enligt Elon Musk avser SpaceX att skicka en första obemannad rymdraket redan 2024.

"Förhoppningsvis är det människor ombord, men jag tror att det finns ganska goda chanser att vi i alla fall kan skicka en obemannad racket till Mars”, säger han enligt CNBC.

Techentreprenörens nästa förutsägelse är att vi inom tio år kommer att ha uppkopplade hjärnor. Genom sitt bolag Neuralink vill han skapa en direktlänk mellan mänskliga hjärnor och datorer genom att koppla elektroder till hjärnans nervceller. 

”Det långsiktiga målet med Neuralink är att åstadkomma en symbios med artificiell intelligens för att demokratisera intelligens, så att den inte längre hålls i monopol i digital form av myndigheter och storbolag”, säger Elon Musk.

Den tredje profetian, närmast i tiden att bli verklighet, är en eldriven pickuptruck signerad Tesla. Samtidigt som bolaget kämpar med att nå produktionsmål för redan befintliga modeller, planerar man att under det kommande året visa upp en prototyp av pickupen, enligt Elon Musk.

”Det kommer att bli en väldigt futuristisk, Cyberpunk-inspirerad, Blade Runner-pickup”, sa han nyligen i en intervju med Decode.

Om Tesla lyckas producera pickupen enligt vd:ns utsago återstår att se. Bolaget har under senare tid hamnat i trubbel med den amerikanska finansinspektionen, SEC, efter Elon Musk twittrat om att han avsåg köpa ut bolaget från börsen för 420 dollar per aktie. Något som SEC anser förvirrade investerarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer