Annons

Munters vinst klart över prognosen

Fukthanteringsbolaget Munters redovisar ett justerat ebita-resultat på 260 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020.

Ett genomsnitt av sex analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 161 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 1.773 miljoner kronor, mot ett analytikersnitt på 1.579 miljoner. Den justerade ebita-marginalen blev därmed 14,7 procent mot prognossnittet på 10,2 procent.

Under andra kvartalet har dock 136 miljoner kronor redovisats som jämförelsestörande poster, varav 107 miljoner kronor kommer att vara kassaflödespåverkande. Analytiker hade inte räknat med några engångsposter.

Nettoresultatet uppgick till 37 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 75 miljoner kronor.

Orderingången landade på 1.870 miljoner kronor, mot ett snitt på 1.462 miljoner.

”Den justerade ebita-marginalen förbättrades under andra kvartalet, drivet av en mycket stark utveckling inom affärsområdet Foodtech och ett kontinuerligt fokus inom alla delar av organisationen på att effektivisera indirekta kostnader tillsammans med en aktiv hantering av effekterna från utbrottet. Vi kunde sänka vår nettoskuld relaterad till ebitda till en skuldsättning på 2,7 gånger”, skriver Munters MTRS +0,93% Dagens utveckling vd Klas Forsström i delårsrapporten.

”Vi omförhandlade proaktivt den nuvarande finansieringen under andra kvartalet, vilket skapat mer utrymme för strategiska aktiviteter. Tillsammans med den ytterligare RCF:en på 750 miljoner kronor som upprättades i början av juli har vi säkrat en solid finansiell position för att stödja genomförandet av strategin i det nuvarande utmanande affärsklimatet”, fortsätter han.

Bolaget fortsätter med genomförandet av Munters strategi och tar nu ytterligare ett steg med fokus på att vässa kunderbjudandet och optimera bolagets marknadsnärvaro. Uppskattade årliga besparingar på cirka 70 miljoner kronor från dessa åtgärder ska ha uppnåtts när programmet har genomförts.

”Vi har beslutat att inom affärsområdet Airtech lämna den del som är icke-kärnverksamhet inom den kommersiella verksamheten i USA. På grund av den nuvarande starka orderstocken i Data Centers USA så utökar vi tillverkningen i Texas. I Nederländerna konsoliderar vi verksamheten. Dessutom kommer andra åtgärder att vidtas för att säkerställa genomförandet av strategin”, skriver Munters-chefen.

Åtgärderna förväntas genomföras inom de kommande 18 månaderna och kostnaderna beräknas till 188 miljoner kronor, varav 159 miljoner kronor är kassaflödespåverkande.

Under andra kvartalet har 136 miljoner kronor redovisats som jämförelsestörande poster, varav 107 miljoner kronor kommer att vara kassaflödespåverkande. Ytterligare 52 miljoner kronor, alla kassaflödespåverkande, redovisas när de uppkommer framöver, heter det.

Klas Forsström uppger att det är fortsatt svårt att bedöma efterfrågan på marknaden.

”Vi förväntar oss ett fortsatt utmanande affärsklimat med en begränsad transparens av vilka effekter Covid-19 utbrottet kommer få på efterfrågan”, skriver Munters-chefen i delårsrapporten.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?