1515
Annons

Munhygien och burgare på Gasellfrukosten

HELSINGBORG. Global oro och leveransproblem till trots: TePe är redo att sätta tänderna i målet om 1,5 miljarder i omsättning.

Det avslöjade familjeföretaget under gårdagens Gasellfrukost i Helsingborg.

Frukostbesökarna lyssnar i den vackra salen på Jacob Hansens Hus i Helsingborg.
Frukostbesökarna lyssnar i den vackra salen på Jacob Hansens Hus i Helsingborg.Foto:Jack Mikrut
Hanna Hageberg Hammar vd för TePe och Joel Eklund styrelseordförande i TePe. Med oss under morgonen.
Hanna Hageberg Hammar vd för TePe och Joel Eklund styrelseordförande i TePe. Med oss under morgonen.Foto:Jack Mikrut
Sami Seppänen, vd Fysiotest, och Björn Gibrand, vd Lydinge Resort.Foto:Jack Mikrut
Stefan Andersson, vd BrA Invest, och Catherine Kraemer, advokat på BrA Invest.Foto:Jack Mikrut
Anna Swerre, ekonomichef Feralco, och Sara Lilja, IT-administratör Feralco.
Anna Swerre, ekonomichef Feralco, och Sara Lilja, IT-administratör Feralco.Foto:Jack Mikrut

Ett morgonpiggt Helsingborg inledde dagen med engagerande samtal, bordsdiskussioner och mingel under storslagna takmålningar i Jacob Hansens Hus. Från scenen berättades dessutom framgångssagan bakom munhygienföretaget TePe – av grundarens barnbarn Joel Eklund.

”Farfar fick tips av sin tandläkare att göra en tandsticka som var trekantig, inte rund. Han tog kontakt med två professorer på tandläkarhögskolan för att utforma produkten, uppfann en enkel fräsmaskin och började sälja till Apoteket Lejonet på Stortorget i Malmö”, säger Joel Eklund, styrelseordförande för TePe.

Snart 60 år senare finns kunderna i 80 länder över hela världen, företaget är fortfarande helt familjeägt och produkterna hamnar på allt från dentalkliniker och apotek till butiker och inom en nu växande e-handel. Men produktionen, produktutvecklingen och huvudkontoret har under alla år stannat kvar i Malmö.

”För 15-20 år sedan kände man sig lite som kusinen från landet, alla tyckte vi var tokiga som inte flyttade produktionen till Kina i stället. Men det har aldrig varit aktuellt. Nu är de andra på väg hem till Sverige igen, så vi är inne igen”, säger han.

För två år sedan lämnade Joel Eklund över vd-stolen till dåvarande finanschefen Hanna Hageberg. Efter pandemin utmanas verksamheten nu av brist på bland annat silikon samt långa ledtider. Men inget ont som inte för något gott med sig, menar hon.

”Halvledarbristen har gjort att vi har enormt långa ledtider på nya förpackningsmaskiner. Från ett halvår till 12-18 månader. Hur kan vi göra för att i stället hitta och utveckla mer flexibla förpackningar, så att vi inte behöver byta maskiner? Den frågan hade vi kanske inte ställt oss annars”, säger Hanna Hageberg.

”Samtidigt finns förstås en oro framåt. Har vi någon leverantör som just nu har produkter på båtarna utanför Shanghai?”

Fjolårets omsättning på runt 900 Mkr ska passera en miljard i år, för att 2025 eller senast 2026 nå 1,5 miljarder kronor. Tillväxt på befintliga marknader och breddat sortiment är två av punkterna i tillväxtreceptet.

”I höstas förvärvade vi för första gången en producent med produkter mot muntorrhet. En milstolpe för oss”, säger hon.

Även Shady Burgers, fjolårets Gasellvinnare i Blekinge, sätter just nu tänderna i nästa delmål, att växla upp med ytterligare ett tiotal restauranger i Sverige.

”Men bristen på kött kan segla upp som ett problem framöver. Vi har bara svenskt kött, det är inte den billiga vägen att gå, och vår bransch är priskänslig. Jag vet inte hur många företag här inne som dessutom säljer sina produkter med 30 procents rabatt varje lunch, men det gör vi”, berättade vd:n Per-Anders Fällman från scenen.

Samtidigt tog han tillfället att försöka lösa åtminstone en av knutarna i expansionsplanen:

”Vi har letat länge efter den perfekta platsen för oss här i Helsingborg, men inte lyckats. Vet ni någon ledig lokal?”

 

 


Kritik mot blankningsregistret efter Di:s avslöjande

Ägardatatjänsten Holdings tycker att Finansinspektionen gör fel som inte offentliggör alla blankningar som finns registrerade hos myndigheten. 

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik”, säger Carl Holfve, datachef på Holdings.

Finansinspektionen, Norrlandsgatan.
Finansinspektionen, Norrlandsgatan.Foto:Oskar Omne
Carl Holfve, datachef på Modular Finance
Carl Holfve, datachef på Modular FinanceFoto:Picasa

Blankningspositionerna i flera av landets största börsbolag är betydligt större än vad som syns i den officiella statistiken, något Di rapporterade om i lördags. Den officiella statistiken från Finansinspektionen, FI, summerar alla blankningspositioner från 0,5 procent och uppåt. Positioner på mindre än 0,5 procent syns inte. 

Men uppgifter om aggregerade blankningar över 0,1 procent går att begära ut. Di:s granskning visar då att den totala blankningsgraden i till exempel fastighetsbolaget SBB stiger från 2,1 till 10,6 procent om de inofficiella blankningspositionerna på 8,5 procent inkluderas.

Carl Holfve, datachef på ägardatatjänsten Holdings som tillhandahåller finansiell bolagsinformation, är mycket kritisk till FI.

”Som investerare antar man ju att all data som finns också är publik. Är det så att det finns massa information som man bara kommer åt genom att kontakta FI så känns det ju inte speciellt transparent”, säger han.

Carl Holfve säger att trots en 'lång dialog' med myndigheten om blankningsregistret har det aldrig framgått att den sammanlagda statistiken inte omfattas av sekretessen. Att den är möjlig att begära ut stod klart för Holdings först efter lördagens artikel i Di.

”Vi har haft en lång dialog med FI om blankningar, och om vad som går att begära ut. Dock har det tyvärr aldrig framgått att man kan få ut den här statistiken.”

FI svarar i ett mejl till Di att myndigheten fortfarande gör bedömningen att enskilda korta positioner omfattas av utrikessekretess. Finansinspektionen har valt att sekretessbelägga alla enskilda korta positioner som inte överstiger 0,5 procent av aktiekapitalet och aktörerna bakom positionerna mot bakgrund av EU:s blankningsförordning. 

Men när det kommer till den samlade blankningsgraden i ett specifikt bolag gäller inte den bedömningen.

”När det gäller aggregerade positioner gör vi en annan bedömning då det finns andra länder som också publicerar aggregerade positioner”, skriver Susanne Ellegård, biträdande chef på kapitalmarknadsrätt på FI.

Med hjälp av offentlighetsprincipen kunde Holdings tidigare begära ut både vilken aktör som låg bakom en blankning – och hur mycket som var kortat i bolaget. Men till följd av FI:s sekretessbeslut försvann möjligheten att se namnen på de aktörer som låg bakom de korta positionerna under 0,5 procent.

”Det visade sig att väldigt mycket data låg dolt i de mindre positionerna – mer än 30 gånger fler positioner. Det är tråkigt dels ur ett affärsperspektiv för oss, men även för de som använder tjänsten och alla aktieintresserade”, säger Carl Holfve på Holdings.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?