1515
Annons

Muller ansöker om konkurs för Spyker

Är det spiken i kistan för den holländska sportbilstillverkaren Spyker? Det frågar sig holländska medier som rapporterar om att vd:n Victor Muller lämnat in en konkursansökan.

Victor Muller
Victor MullerFoto:KARIN OLANDER/ TT

Holländska Spyker har under många år tyngts av skulder i mångmiljonklassen och varit på randen till konkurs. I somras såg det dock ut som att sportbilstillverkan skulle få nytt blod genom ryska oligarken Boris Rotenberg och hans affärspartner Michail Pessis som bestämt sig för att öppna plånboken för Spyker och vd:n och grundaren Victor Muller, också känd för att ha försatte Saab Automobile i konkurs.

Under 2021 var det det tänkt att sportbilstillverkaren skulle lansera två nya modeller efter en lång frånvaro i rampljuset. Det ser dock ut att blir svårt, enligt holländska nyhetsbyrån RTL News, vilket TV4 Nyheterna var först med att rapportera. 

Enligt RTL News saknar Spyker pengar efter att den ryska affären inte gått i lås. Enligt Victor Muller själv höll sig de ryska affärsmännen inte till överenskommelsen, men detaljerna är oklara. I fredags ska Victor Muller ha lämnat in en konkursansökan. 

Vd:n har dock gott hopp upp om att rädda varumärket eftersom han nu ser Spyker som ett ”tomt skal”, skriver bilsajten motor1.com

”Jag tänker inte låta detta avskräcka mig. Jag tror tvärtom att chansen för en investering i Spyker är mycket hög. Det är inte slut förrän den feta damen sjunger”, säger Victor Muller till RTL News.

Spyker begärdes i konkurs redan 2014, men lyckades då få konkursbeslutet upphävt.

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera