ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mueller ligger illa till efter Trumps avsked av justitieministern

  • Särskilde åklagaren Robert Muellers utredning är i farozonen efter att Trump sparkat justitieministern. Foto: J. Scott Applewhite

Bytet av justitieminister i USA kan få stora konsekvenser för utredningen av utredningen av eventuella kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Valresultatet var inte många timmar gammalt när president Trump på onsdagen sparkade sin justitieminister Jeff Sessions, som på grund av jäv inte blandat sig i Rysslandsutredningen. 

Den tillförordnade ersättare Matthew Whitaker har varit Sessions tidigare rådgivare och stabschef och har beskrivits av Trumps stabschef John Kelly som Vita husets "ögon och öron" på departementet. Han tar nu över ansvaret för Rysslandsutredningen från vice justitieminister Rod Rosenstein.

Whitaker har uttalat sig kritiskt om Rysslandsutredningen, som leds av särskilde åklagaren Robert Mueller. I en kolumn för CNN har han skrivit att Mueller var farligt nära att gå över en gräns när det gällde arbetet. Då handlade det om uppgifter att Mueller skulle undersöka Trumps företags finanser, som Whitaker inte ansåg hade med utredningen att göra. Han uppmanade i kolumnen också Rosenstein att begränsa Muellers utredning. 

I sin nya roll kan han hindra Mueller från att undersöka det han inte anser vara relevant, men även begränsa utredarnas resurser, skriver New York Times.

Han kan till och med sparka Mueller, enligt tidningen.

Whitaker kan även besluta att en slutrapport från utredningen ska hemlighållas. Men då lär han få tampas med ett representanthus där demokraterna från årsskiftet kommer att ha majoritet.

Reaktionerna på utnämningen har inte låtit vänta på sig. Flera tongivande republikaner, bland annat senatorerna Susan Collins och Mitt Romney, säger att utredningen måste fortsätta utan obehörig inblandning. 

Demokraterna var så klart också snabba att höja sina röster. Steny Hoyer, ledamot i representanthuset, betonar att kongressen nu måste vidta åtgärder för att skydda utredningens integritet.

Republikanernas tungviktare Lindsey Graham sa förra året att om Jeff Sessions skulle sparkas skulle det bli "holy hell to pay". När beskedet nu kom nöjde sig Graham med att skicka ut ett pressmeddelande där han applåderade den sparkade Session samt deklarerade att han var beredd att arbeta med Donald Trump för att hitta en ersättare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies