1515

Mueller kräver att få Trumps affärsdokument

Den särskilde åklagaren Robert Mueller kräver att Trump Organization lämnar över dokument till hans utredning om rysk inblandning i presidentvalet.

Det är första gången sådana krav riktas direkt mot president Trump.

Robert Mueller.
Robert Mueller.Foto:Andrew Harnik
Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Pablo Martinez Monsivais

Mueller kräver med ett domstolsföreläggande att Trump Organization lämnar över ett antal dokument, varav flera som berör Ryssland, rapporterar New York Times.

Exakt hur många dokument det handlar om är ännu oklart. Mueller ska ha begärt dokumenten någon gång de senaste veckorna.

Trump Organization är ett paraplyorgan för alla president Donald Trumps affärsintressen och företag.

Tidigare under torsdagen meddelade USA:s finansdepartement att nya sanktioner riktas mot 19 ryska medborgare och fem ryska grupper.

"Administrationen konfronterar och motverkar skadlig rysk cyberaktivitet, vilket inkluderar deras försök att lägga sig i det amerikanska valet, destruktiva cyberattacker och intrång riktade mot kritisk infrastruktur", säger USA:s finansminister Steven Mnuchin i ett skriftligt uttalande.

"De här riktade sanktionerna är en del i en bredare kampanj för att bemöta de pågående illasinnade attackerna som har ursprung i Ryssland."

Amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet både med propaganda och genom cyberattacker.

För en månad sedan riktade den särskilde åklagaren Robert Mueller formella anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska företag för inblandning i påverkansförsöken. Samma personer och företag räknas in bland dem som nu beläggs med amerikanska sanktioner.

Det handlar också om personer som pekas ut som skyldiga för den så kallade Petya-cyberattacken som slog ut it-system på bred front i Europa förra sommaren.

Därtill säger sig USA ha identifierat ryska attacker mot viktiga samhällsfunktioner. Enligt en anonym tjänsteman inom administrationen har ryska personer lyckats infiltrera delar av den amerikanska energisektorn.

"Vi kunde identifiera var de var någonstans inom de företagens system och lyckades ta bort dem från de systemen", säger källan enligt Reuters.

Beskedet om de nya sanktionerna kommer efter ett antal veckor där Donald Trump har kritiserats från både Demokraternas och Republikanernas håll för en misstänkt ovilja att konfrontera Moskva.

Enligt finansminister Mnuchin planerar USA nu ytterligare sanktioner mot ryska regeringstjänstemän och oligarker.

Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger till nyhetsbyrån Interfax att de tar det senaste beskedet med ro, samtidigt som de förbereder motåtgärder.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?