MTR vinner upphandlingen av Mälartåg – värd fyra miljarder kronor

Tunnelbane-operatören MTR Nordic har tagit hem upphandlingen av Mälardalstrafiken – ett avtal värt fyra miljarder kronor. SJ förlorar därmed för första gången i området. 

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Trafikavtal som gäller i åtta år med möjlighet till förlängning med ett år med trafikstart 12 december 2021, meddelar Mälardalstrafik på onsdagen. 

Avtalet omfattar fem tåglinjer: 

 Örebro – Eskilstuna – Stockholm – Uppsala
 Norrköping – Nyköping – Stockholm
 Hallsberg – Katrineholm – Stockholm
 Uppsala – Sala – Västerås – Eskilstuna – Katrineholm – Linköping
Uppsala – Gävle

Avtalet omfattar också ansvar för trafikdrift, kundservice ombord, driftledning och störningshantering, fordonsunderhåll, fordonsstäd samt ersättningstrafik, skriver Mälardalstrafik. 

Sedan 1995 har Tåg i Mälardalen, numera Mälardalstrafik, haft avtal med SJ om regionaltågstrafiken i Mälardalen. För SJ innebär det att de förlorar i ett viktigt område där de tidigare haft monopol. 

Men bolaget kommer fortfarande att vara aktivt i området med linjerna Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg, Stockholm-Uppsala samt Linköping-Stockholm-Gävle

”Vår ambition är att utveckla och utöka trafiken i Mälardalen genom köp av helt nya regionaltåg samtidigt som befintliga dubbeldäckare upprustas. Tillsammans med den trafik som Mälardalstrafik upphandlar kan vi gemensamt erbjuda pendlare och andra resenärer i Mälardalen bekväma och klimatsmarta tågresor, både inom regionen men även till och från Mälardalen”, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, i en kommentar till sajten Järnvägsnyheter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?