Annons

MTG säljer sin andel i Trace

För fyra år sedan köpte MTG 75 procent av Trace för 30 miljoner euro och nu säljs det Afrikaorienterade mediabolaget för samma summa.

Orsaken till att värdet på verksamheten inte ökat under åren är att sviktande lönsamhet. Det säger MTG:s presschef Tobias Gyhlénius till Di.

Bild:TT

”Trace har fokuserat på att investera i nya produkter. Det har gjort att lönsamheten har varit något annorlunda mot vad vi tidigare förväntat oss. Det är det som sätter värderingen på bolaget”, säger Tobias Gyhlénius.

Han vill inte ge några närmare detaljer kring lönsamheten eftersom Trace varit inbakat i segmentet International Entertainment och MTG MTG B -1,38% Dagens utveckling inte har offentliggjort intäkts- eller resultatsiffror för verksamheten.

Trots nollavkastningen ser MTG inte investeringen som ett felsteg.

”Absolut inte”, säger Tobias Gyhlénius.

”Vi är nöjda med den värdering som vi nu får.”

Köpare av verksamheten är TPG Growth, som är en del av den amerikanska private equity-bjässen TPG och handhar tillgångar på 13 miljarder dollar.

Om dagens affär och en tidigare försäljning av bolagets verksamhet i Tanzania får myndighetsgodkännande skulle det innebära att MTG helt lämnar den afrikanska kontinenten. Bolaget har tidigare dragit sig ur Nigeria och Ghana.

Bakgrunden till dagens försäljning är MTG:s strategi att fokusera mer på Norden och öka verksamhetens fokus på digitala produkter såsom onlinespel och e-sport.

”Det är bättre att använda pengarna inom ramen för det”, säger Tobias Gyhlénius.

MTG:s försäljning av digitala produkter ökade 70 procent i det tredje kvartalet 2017, jämfört med motsvarande period året innan, och stod för 34 procent av bolagets totala försäljning i kvartalet.

Under 2017 sålde MTG verksamheter i Tjeckien och Bulgarien som ett led i den strategiska omvandlingen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera