1515
Annons

MSB:s vapen mot nya skogsbränder: Saabplan

Skogsägarna bävar för ännu en het sommar med bränder i markerna som följd.

Sommaren 2018 brann det länge i skogarna. Som här vid Kårböle norr om Ljusdal.
Sommaren 2018 brann det länge i skogarna. Som här vid Kårböle norr om Ljusdal.Foto:Mats Andersson/TT

2019 blev året när i stort sett alla jordens hörn drabbades av förödande skogsbränder; under sommaren i stora delar av Europa, i höstas i USA, i vintras i Australien och Amazonas, under våren i Tjernobyl och till och med Arktis med stora mark- och skogsområden på Grönland, i Sibirien och i Alaska har brandhärjats ovanligt mycket. 

Här hemma minns vi fortfarande de dramatiska brandsomrarna 2014 och 2018.

Mycket pekar på att antalet skogsbränder generellt kommer att bli fler med en högre global medeltemperatur.

”För tio år sedan var detta med skogsbränder något som inte alls diskuterades. Nu är medvetenheten en helt annan. Alla de omfattande skogsbränderna vi haft här hemma och även ute i världen på allra senaste tiden har gjort folk mer uppmärksamma på riskerna med att vistas i skog och mark”, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Det rustas också från myndighetshåll. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har nyligen köpt in två brandflygplan från Saab som ska kunna tas i bruk redan nu under maj. Det innebär att Saab från och med slutet av maj 2020 till och med 2023 ska tillhandahålla två flygplan med tillhörande besättning och annan nödvändig logistik.

Så sent som i februari i år enades också beredskapsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge om att stärka det nordiska beredskapssamarbetet vid klimatrelaterade kriser dit de frekventa skogsbränderna räknas. 

Hur ett sådant samarbete och ett dito europeiskt skulle fungera i praktiken i dag mitt under den allvarliga coronakrisen med virusskräck och stängda gränser är dock oklart.

Det bästa är naturligtvis att alltid göra allt för att olyckan inte ska vara framme.

”Det var en räddningsledare som sa att alla bränder går att släcka med en kaffekopp. När olyckan väl är framme gäller det att komma till i tid och vidta alla åtgärder”, konstaterar Matts Söderström på Mellanskog.

Som enskild skogsägare finns det en hel del att göra i förebyggande syfte.

”Har man aktiviteter ute i skogen, vare sig det är avverkningen eller markberedning eller vad det är, så gäller det ha brandvakter och extra släckningsutrustning. Även om man nu bara är ute med en vanlig jordbrukstraktor i skogen ska man ha släckutrustning med. Se också till att ha ett skogsbilvägsystem som är öppet och tillgängligt.” 

Sedan handlar det om riskminimering.

”Ha alltid en extra försiktighet om det blir extrema väderförutsättningar med torka. Mitt i sommaren och mitt på dagen ska du inte ge dig ut i skogen utan möjligen vänta till kvällen”, råder Matts Söderström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?