ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

MSB: Risk för vattenbrist under coronakrisen

  • Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Brist på kemikalier och sena leveranser kan komma att leda till en brist på dricksvatten i Sverige, enligt MSB. För få chaufförer påverkar dessutom redan nu en del leveranser av grönsaker och andra färskvaror.

”Vi kanske inte kommer att se alla produkter i grönsaksdisken som vi är vana vid”, säger enhetschef Maria Bergstrand.

Det råder flera utmaningar för samhällsviktiga verksamheter i Sverige under coronakrisen, varnar Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, under en pressträff.

”Jordbruk, energiförsörjning och elektroniska kommunikationer kan komma att utmanas bland annat av brist på personal, brist på reservdelar och av störningar i logistik”, säger Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning.

”Det finns en risk för brist på kemikalier inom dricksvattenförsörjningen vilket kan få konsekvenser för vår dricksvattentillgång på sikt.”

Det finns också en risk för fördröjning av leveranser av flockningsmedel som används för vattenrening, enligt Bergstrand.

”Vissa leveranser ser vi kan bli störda eller fördröjda och då behöver man hålla ögonen på det, följa den utvecklingen och se till att vi inte hamnar i en situation där vi kan få brist”, säger hon.

Men än så länge är det inget stort problem, understryker Bergstrand, eftersom dricksvattenproduktionen ofta har reservproduktioner och reservförfaranden kring reningen.

TT: Hur snabbt kan det här bli ett problem?
”Det kan finnas sårbarheter en till två månader framåt i tiden, men man jobbar förstås med de här frågorna på lokal nivå där man ansvaret för dricksvattenförsörjningen. Så jag tror inte att vi behöver vara så oroliga.”

Dessutom kan matleveranser påverkas i viss mån. Det fanns en brist på chaufförer i Sverige sedan tidigare, och när situationen nu ansträngs ytterligare med sjukskrivningar och permitteringar blir situationen än mer sårbar.

”Vi är väldigt transportberoende i Sverige. Vi kan se redan idag att det har påverkat en del transporter vad det gäller grönsaker och färskvaror, men även en del sjuktransporter.”

TT: Hur stora förseningar kan det bli?
”Det kan jag inte exakt säga. Men vi kanske inte kommer att se alla produkter i grönsaksdisken som vi är vana vid till exempel, det kanske blir lite glest här och där. Det är ett problem man redan har rapporterat om”, säger Bergstrand.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer