Hoppa till innehållet

Annons

MSB: It-attacken kunde ha slagit ut livsmedelsförsörjningen

It-haveriet hos Coop efter hackerattacken är ett tydligt tecken på hur sårbart det svenska samhället är, säger Jonas Milton på MSB.

”Skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen.”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betecknar attacken som ”mycket farlig”.

Foto:Ali Lorestani/TT

Orsaken till it-haveriet är en attack mot en av Coops it-leverantörer, vilket fått kassasystemet att haverera. Nästan alla av företagets 800 butiker tvingas hålla stängt.

Jonas Milton, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har forskat på vad som händer om betalsystem kraschar. Han känner inte till några detaljer om vad som hänt Coop men säger att attacken visar hur känsligt samhället är för it-attacker.

”Vi har ett väldigt sårbart samhälle som är baserat på it. Den som drabbas måste i princip stänga ned. Nu finns det ju fler matkedjor som kan backa upp. Men skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen.”

Försvarsministern ser mycket allvarligt på attacken som han anser visar på samhällets sårbarhet.

”I dag är vi väldigt beroende av den här typen av teknik och självklart är det så att en antagonist, oavsett vilken bakgrund den har, är beredd att använda den här typen av metoder”, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Det är ännu inte klarlagt vilka som ligger bakom attacken. Det finns bland annat teorier om en rysk hackergrupp, dessa uppgifter är dock obekräftade.

”Kriminella organisationer, vilket det handlar om i det här fallet, och statsaktörer utvecklar hela tiden sina system för att komma åt eventuella motståndare och utnyttja situationen. Det här är bara ett exempel på vad som i en mer omfattande skala skulle kunna hamna i ett skarpt säkerhetspolitiskt läge”, säger Hultqvist till SVT.

För att hålla öppet måste Coop i princip gå över till manuella rutiner i kassahanteringen, säger Milton. Men det för med sig andra, legala problem. Till exempel blir det problematiskt att registrera alla köp och rapportera in moms.

I ett svenskt forskningsprojekt som han deltagit i simulerades ett betalningsstopp under 20 dagar. Kortbetalningen kraschade hos 150 aktörer, såväl i livsmedelsbutiker som andra branscher.

Slutsatsen blev att samhället behöver utveckla motståndskraftiga lösningar, som olika former av krediter eller förskottsbetalda kort som kan användas som komplement till uppkopplade kortbetalningar.

”Det visar att det här projektet är relevant och att sårbarheterna måste tas på allvar. Det visar också att vi måste ha förnödenheter hemma och att butiker måste ha offlinelösningar”, säger Jonas Milton.

Samtidigt behöver butiker och branscher samarbeta, vilket inte minst coronapandemin visat. När vissa företag drabbats hårt har de ställt om och börjat tillverka skyddsutrustning för vården. Butikerna skulle också kunna låna it-lösningar av varandra under en kris.

”Ska jag som beredskapsperson framhålla något om detta så är det vikten av att frågan uppmärksammas. Coop riskerar att få kassera varor och man tappar intäkter och förtroende hos kunderna. Det är ju stora förluster”, säger Milton.

”Sedan måste hela samhället reflektera över el och it. De flesta sektorer kanske inte kan förlita sig på en lösning.”

Innehåll från SodexoAnnons

”Framtidens arbetsliv förutsätter flexibilitet”

Det är stora krafter i rörelse i arbetslivet. Förutom hybridarbetets stora genomslag och en svajande konjunktur påverkas de flesta verksamheter av automatisering, digitalisering och nya regelverk. Hur ska man som arbetsgivare utforma sitt arbetslivserbjudande när allt är i förändring? 

– Diskussionen fastnar lätt i hur många dagar man ska vara på kontoret, men paradigmskiftet i arbetslivet handlar om så mycket mer än så. Faktum är att ingen vet hur framtidens arbetsliv kommer att se ut och det ställer stora krav på flexibilitet, innovation och transparens från oss som levererar arbetslivstjänster, säger Peter Mellin, vd för Sodexo Sverige. 

Flexibla avtal, dynamiska tjänster

Mindre inlåsning, större flexibilitet och ett transparent helhetsgrepp över de tjänster som levereras är Sodexos svar på den osäkerheten. 

– Tiden för statiska affärsmodeller är över, kunderna måste kunna starta och avsluta samarbeten snabbt och utan inlåsningseffekt. Behovet av grundtjänsterna finns ju kvar, det är behovsanpassningen för bättre arbetsmiljö som förändrats, säger Peter Mellin. 

Parallellt med nya kommersiella modeller har Sodexo utvecklat flexibla tjänster som dynamisk städning. Då sker städning exakt så ofta som behövs – går städfrekvensen ner kan Sodexos arbete styras mot annat som kunden har nytta av. Lika värdefull är möjligheten att snabbt få mer städning när det behövs.

– Flexibilitet handlar inte bara om att kunna dra ner, vi har tvärtom stora kunder som befinner sig i snabb tillväxt. Att vi kan skala upp städningen i samma takt som de onboardar ny personal är förstås extremt viktigt för dem, säger Peter Mellin.

Arbetslivstjänster och teknikutveckling i framkant

Ett arbetsliv i förändring kräver snabb utveckling av nya tjänster. Sodexo bjuder in innovationsföretag till sin accelerator Sparx, vilket resulterar i ömsesidigt lärande och spännande nya tjänster för Sodexos kunder. Ett samarbete i utveckling är konceptet Hybridwork as a service som Sodexo gör tillsammans med accelerator-företagen Flowpass och Beleco. Flowpass tillhandahåller flexibla arbetsplatser och co-workinghubbar och Beleco hyr ut kontorsmöbler utan bindningstid. Den gemensamma uppgiften är att i samverkan med kunder definiera och designa hybrida arbetsmodeller och genom flexibla servicelösningar också realisera värden av hybridmodellen, där Sodexo mer specifikt levererar lösningar för det hybrida kontoret och arbetslivet.

Ett attraktivt och flexibelt arbetsliv i en oförutsägbar tid 

Arbetsgivare som kan erbjuda ett attraktivt arbetsliv oavsett varifrån arbetet utförs får lättare att rekrytera och behålla personal, och bättre förutsättningar för välmående och produktivitet. Därmed blir arbetslivstjänsterna av allt större strategisk vikt och en genomarbetad arbetslivsstrategi direkt avgörande.

– Ingen har alla svar på hur det kommer att bli, men alla kan och bör sätta tydliga mål för sitt arbetslivserbjudande. Där är vi på Sodexo ett kunnigt bollplank, och med flexibla modeller är det lättare att acceptera att vägen till målet – och de regler som ska gälla under tiden – består av lärande och utveckling, säger Peter Mellin.

Om Sodexo

Sodexo är världsledande inom hållbara måltider och service för individer genom hela livet. Företaget har verksamhet i 53 länder och 422 000 medarbetare som servar 100 miljoner människor varje dag. För Sodexo går hållbar tillväxt och socialt engagemang hand i hand. Syftet är att skapa en bättre vardag, för ett bättre liv för alla. 

Läs mer på se.sodexo.com

 

Mer från Sodexo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sodexo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera