1515
Annons

MSB: Avinstallera Adobe Flash Player

Säkerhetsproblem har upptäckts hos insticksprogrammet Adobe Flash Player. Programmet bör avinstalleras, uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sårbarheten som upptäckts innebär att en angripare kan ta kontroll över användarens dator.
Sårbarheten som upptäckts innebär att en angripare kan ta kontroll över användarens dator.Bild:Tomas Wijne

Sårbarheten som upptäckts innebär att en angripare kan ta kontroll över användarens dator.

"I klarspråk så innebär det att man skulle kunna få in ett utpressningsvirus", säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för Cert-se, som sorterar under MSB.

Adobe har fått information om att sårbarheten utnyttjas aktivt och planerar att täppa till säkerhetsbristen tills på måndag. Om användare i Sverige har råkat illa ut till följd av säkerhetsbristen är okänt.

Adobe Flash Player är ett insticksprogram som används för att spela upp video- och ljudmaterial. Den som absolut måste besöka en webbsida där programmet används bör välja en annan webbläsare än den man normalt brukar använda.

"Om man absolut måste använda flash kan man installera det på en annan webbläsare och bara använda den webbläsaren mot den sida man måste besöka. Då är man bara sårbar så länge man använder den webbläsaren", tipsar Robert Jonsson.

En lång rad säkerhetsbrister har upptäckts hos Adobe Flash Player genom åren. Adobe kommer att ta bort den från sitt sortiment och upphöra med support på insticksprogrammet år 2020.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Richard Jomshof tar över justitieutskottet

Richard Jomshof blir ny ordförande i justitieutskottet, meddelar Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof (SD).
Richard Jomshof (SD).Foto:Oscar Olsson

Richard Jomshof, i dag partisekreterare och skolpolitisk talesperson, var under åren 2012–2014 rättspolitisk talesperson i partiet.

”Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia”, säger han till Ekot.

Exakt vad SD ska driva för frågor i utskottet är beroende av förhandlingarna med de övriga tre partierna i högerblocket, M, KD och L.

”Min förhoppning är att vi ganska snart ska få till stånd ett bra samarbete där vi tydligt visar väljarna att vi är redo att göra flera genomgripande förändringar”, säger Jomshof.

SD tillkännager också vilka ledamöter som tar de övriga tre ordförandeposter i riksdagsutskotten som partiet förhandlat sig till:

Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet. Han är i dag utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.

Magnus Persson blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

I och med att Richard Jomshof blir utskottsordförande blir Mattias Bäckström Johansson tillförordnad partisekreterare, skriver SD i ett pressmeddelande.

Förutom ordförandeposterna får Sverigedemokraterna även fyra vice ordförandeposter, närmare bestämt i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera