På tisdagen kom beskedet att Sverige ansluter sig till den grupp med mer än hälften av EU:s medlemsländer som väljer att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin.
Beslutet är ”en försiktighetsåtgärd” och beror på en ovanlig, men allvarlig, misstänkt biverkning i form av en störning i kroppens koagulationssystem. Totalt handlar det om mellan tio och 20 fall i Europa. EMA utreder och väntas ge besked på torsdagen.
Det svenska beslutet är taget efter avstämning med Läkemedelsverket - men mot WHO:s och EMA:s rekommendation.
Samtidigt har Mikael Tofvesson, som är enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, noterat aktiviteter från främmande makt kopplade till den pågående vaccineringen.
”Under en längre tid har vi kunnat se att aktörer som tillhör främmande stater även har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger han.
De ryska och kinesiska vaccinen är inte godkända i EU - ännu.
Är det Ryssland eller Kina?
”Jag väljer att inte peka ut några länder just nu”, säger Mikael Tofvesson.
Astra Zeneca hör till de läkemedelsbolag som har utsatts, enligt myndighetschefen.
”Jag kan inte säga att de har varit extra utsatta. De, liksom många andra vaccintillverkare, har varit utsatta för påverkan.”
Hur yttrar sig påverkan i Astra Zenecas fall?
”Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden. Nu pratar jag bara om främmande makts påverkan och de som jobbar på uppdrag av dem.”
”Det här har pågått under längre tid. Det är inte bara den här veckan”, säger han vidare.
Mattias Häggblom, som är ansvarig för Handelsbankens aktieanalys inom hälsovårdssektorn, utesluter inte att Astra Zeneca vid sidan av den uppseglande handelskonflikten utsätts för ett geopolitiskt spel.
”Jag vill inte negligera de data som fortsätter att komma, men fram tills åtminstone väldigt nyligen har det varit tydligt att risken är inte större med det här vaccinet än med andra”, säger han.
Att Astra Zeneca skulle vara mer utsatt för påverkan från främmande makt är inte orimligt att tro, anser han.
”Det är ingen ide att ge sig på mRNA-vaccinen för de ska inte tillgodose hela Europas behov.”
”Man får fråga sig vem som vinner på detta. Ryssland står redo med sitt Sputnik V och tar gärna order från kanske främst Östeuropa.”
Skulle myndigheternas beslut att pausa användningen av vaccinet i ett stort antal EU-länder, inklusive Sverige, handla om att man har lyssnat på trollfabriker?
”Jag tror inte man ska utesluta krafter från till exempel sociala medier. Kan man påverka ett val i USA, så kan man säkert påverka hur ett vaccin uppfattas. Med det sagt, jag försöker inte negligera de biverkningar som framkommer.”
”Att politiker, för det är inte bara myndighetspersoner det handlar om, är utsatta för hård press från lokala medier och befolkningen och fattar beslut som inte alltid är vetenskapligt underbyggda är inte unikt”, säger han vidare.
Men att Folkhälsomyndigheten fattar beslut influerade av påverkanskampanjer tillbakavisas helt av statsepidemiolog Anders Tegnell.
”Vi bygger inte det beslutet på det som varit ute på sociala medier utan helt och hållet på den information som vi har fått via Läkemedelsverket och EMA om faktiska fall”, säger Anders Tegnell.
Frågan om påverkan från utländsk makt på det svenska vaccinprogrammet har inte varit uppe i regeringen, vad socialminister Lena Hallengren (S) vet.
”Vi har inte haft uppe frågan. Men det kan vara så att frågan diskuterats det vet inte jag”, säger hon.
Redan före tisdagens paus var förtroendet för vaccinet påverkat, enligt Lena Nazzal-Andersson, som är vaccinsamordnare i Kronoberg.
”Det fanns tveksamheter runt Astra Zeneca förra veckan, som vi märkte av”, säger hon.
Över hela landet har vaccinsamordnarna gett instruktionen till sina vaccinatörer att tillfälligt stoppa användningen Astra Zenecas vaccin. I Stockholm handlar det om tusentals vaccinationer under en dag.
”Det är såklart jättetråkigt. Det här är nästan halva volymerna vi får in och vi har en bra fart på alla vårdcentraler”, säger Magnus Thyberg.
Matti Sällberg, som är professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet, anser att pausen är ett klokt beslut.
”Det är väldigt bra att man har en övervakning över biverkningar. Det visar att myndigheter i både Sverige och i Europa tar det på allvar”, säger han.