1515
Annons

MSB: Astra Zeneca utsatt för påverkan av främmande makt

Främmande makt kan ha intressen av att vaccineringarna i Europa grundstöter.  Astra Zeneca och andra vaccintillverkare har utsatts för en påverkanskampanj, enligt en av Sveriges främsta experter, enhetschef Mikael Tofvesson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

”Aktörer som tillhör främmande stater har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger han. 

Mikael Tufvesson på MSB
Mikael Tufvesson på MSBFoto:TT

På tisdagen kom beskedet att Sverige ansluter sig till den grupp med mer än hälften av EU:s medlemsländer som väljer att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin. 

Beslutet är ”en försiktighetsåtgärd” och beror på en ovanlig, men allvarlig, misstänkt biverkning i form av en störning i kroppens koagulationssystem. Totalt handlar det om mellan tio och 20 fall i Europa. EMA utreder och väntas ge besked på torsdagen. 

Det svenska beslutet är taget efter avstämning med Läkemedelsverket - men mot WHO:s och EMA:s rekommendation. 

Samtidigt har Mikael Tofvesson, som är enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, noterat aktiviteter från främmande makt kopplade till den pågående vaccineringen. 

”Under en längre tid har vi kunnat se att aktörer som tillhör främmande stater även har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger han. 

De ryska och kinesiska vaccinen är inte godkända i EU - ännu.

Är det Ryssland eller Kina?
”Jag väljer att inte peka ut några länder just nu”, säger Mikael Tofvesson. 

Astra Zeneca hör till de läkemedelsbolag som har utsatts, enligt myndighetschefen.
”Jag kan inte säga att de har varit extra utsatta. De, liksom många andra vaccintillverkare, har varit utsatta för påverkan.”

Hur yttrar sig påverkan i Astra Zenecas fall?
”Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden. Nu pratar jag bara om främmande makts påverkan och de som jobbar på uppdrag av dem.”

”Det här har pågått under längre tid. Det är inte bara den här veckan”, säger han vidare. 

Mattias Häggblom, som är ansvarig för Handelsbankens aktieanalys inom hälsovårdssektorn, utesluter inte att Astra Zeneca vid sidan av den uppseglande handelskonflikten utsätts för ett geopolitiskt spel. 

”Jag vill inte negligera de data som fortsätter att komma, men fram tills åtminstone väldigt nyligen har det varit tydligt att risken är inte större med det här vaccinet än med andra”, säger han. 

Att Astra Zeneca skulle vara mer utsatt för påverkan från främmande makt är inte orimligt att tro, anser han. 

”Det är ingen ide att ge sig på mRNA-vaccinen för de ska inte tillgodose hela Europas behov.”

”Man får fråga sig vem som vinner på detta. Ryssland står redo med sitt Sputnik V och tar gärna order från kanske främst Östeuropa.”

Skulle myndigheternas beslut att pausa användningen av vaccinet i ett stort antal EU-länder, inklusive Sverige, handla om att man har lyssnat på trollfabriker? 

”Jag tror inte man ska utesluta krafter från till exempel sociala medier. Kan man påverka ett val i USA, så kan man säkert påverka hur ett vaccin uppfattas. Med det sagt, jag försöker inte negligera de biverkningar som framkommer.”

”Att politiker, för det är inte bara myndighetspersoner det handlar om, är utsatta för hård press från lokala medier och befolkningen och fattar beslut som inte alltid är vetenskapligt underbyggda är inte unikt”, säger han vidare. 

Men att Folkhälsomyndigheten fattar beslut influerade av påverkanskampanjer tillbakavisas helt av statsepidemiolog Anders Tegnell.  

”Vi bygger inte det beslutet på det som varit ute på sociala medier utan helt och hållet på den information som vi har fått via Läkemedelsverket och EMA om faktiska fall”, säger Anders Tegnell. 

Frågan om påverkan från utländsk makt på det svenska vaccinprogrammet har inte varit uppe i regeringen, vad socialminister Lena Hallengren (S) vet. 

”Vi har inte haft uppe frågan. Men det kan vara så att frågan diskuterats det vet inte jag”, säger hon. 

Redan före tisdagens paus var förtroendet för vaccinet påverkat, enligt Lena Nazzal-Andersson, som är vaccinsamordnare i Kronoberg. 

”Det fanns tveksamheter runt Astra Zeneca förra veckan, som vi märkte av”, säger hon. 

Över hela landet har vaccinsamordnarna gett instruktionen till sina vaccinatörer att tillfälligt stoppa användningen Astra Zenecas vaccin. I Stockholm handlar det om tusentals vaccinationer under en dag. 

”Det är såklart jättetråkigt. Det här är nästan halva volymerna vi får in och vi har en bra fart på alla vårdcentraler”, säger Magnus Thyberg. 

Matti Sällberg, som är professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet, anser att pausen är ett klokt beslut. 

”Det är väldigt bra att man har en övervakning över biverkningar. Det visar att myndigheter i både Sverige och i Europa tar det på allvar”, säger han. 

 

 

 


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?